Vijesti

Sramna odluka Suda BiH, zaustaviti dalja ponižavanja žrtava Jošanice

22.09.2023 | 15:50 Sramna odluka Suda BiH, zaustaviti dalja ponižavanja žrtava Jošanice

Ukoliko se zustavi proces dokazivanja istine o zločinu nad 56 srpskih civila u Jošanici na Nikoljdan 1992. godine, fočanska udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata spremna su na protestna okupljanja pred Sudom BiH. Poručeno je to iz Foče povodom odluke Suda BiH da odbije optužnicu protiv 13 pripadnika Armije BiH za ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima u Jošanici uz obrazloženje da su „navedena mjesta bila legitiman vojni cilj“.

Odluka Suda BiH u predmetu Jošanica izazvala je ogorčenje i oštre osude širom Srpske. Najteže je porodicama žrtava i preživjelim svjedocima koji poručuju da je Sud BiH sramotnom odlukom ponovo ubio nevino stradalu djecu, žene i starce Jošanice.


Dušanki Lalović, koja je tog Nikoljdana 1992. godine jedva preživjela zvjerski napad više stotina pripadnika Armije BiH na sela i zaseoke Gornje Jošanice, jučerašnji dan i odluka Suda ubile su gotovo svaku nadu da je i spora pravda dostižna.

-Meni je juče ponovo osvanuo Nikoljdan. I poslije trideset godina doživjela sam ponovo taj nastrašniji dan koji se desio u Foči. Juče je jedna olovka ponovo ubila djecu Jošanice, žene koje su spremale krsnu slavu, bračne parove, pa i mene koja sam tada imala 17 godina. Sramota, jedna velika sramota Suda BiH da je 56 ljudi krivo što je slavilo krsnu slavu. I sad smo mi jedan legitimni vojni cilj. Očekujem od sudskog vijeća da će poništiti ovu odluku i da ćemo doći do suđenja-vapaj je Lalovićeve.


Troje nedužne djece-desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen, dvoipogoidšnja Danka Tanović, 12 bračnih parova, 21 žena, Rade Pljevaljčić od 90 godina, za Sud BiH su navodno legitimna vojna meta. Nevjerica i ogorčenje i u Boračkoj organizaciji Foče.

-Ne možemo da vjerujemo da neko kaže da je ubijanje djece i civila u svojim kućama i na krsnoj slavi legitiman vojni cilj. Legitiman vojni cilj je registrovana vojna jedinica koja je na nekom izvrašavanu zadataka, a sve ostalo je manipulacija-rekao je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča, LJubiša Dostić.

U Udruženju ratnih vojnih invalida Foče kategorični-odluka Suda BiH je bestidno vrijeđanje žrtava Jošanice.

-Jer imamo uvjeravanja da su sudski vještaci koji su radili svoj dio posla davali instrukcije i rekli da nije bilo legitimnog vojnog cilja-kazao je predsjednik Udruženja, Dragan Milanović.

Ukoliko u predmetu Jošanica ne dođe do sudskog procesa i dokazivanja krivice počinilaca u udruženjima proisteklih iz posljednjeg rata spremni i na protestna okupljanja.

-Usaglasili smo se da ćemo preduzimati sve zakonom dozvoljene radnje, te da ćemo organizovati i protesni skup ispred Tužilaštva i Suda BiH-rekao je predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Janko Filipović.


I načelnik Foče Milan Vukadinović pozvao je Sud BiH da preispita odluku u predmetu Jošanica.

-Tražimo da se sudski proces obavi onako kako nalažu zakoni ove države. Ovo ne može proći, jer ovakav pristup Suda Bih ne vodi ka pomirenju naroda u BiH.  Samo tražimo pravdu za žrtve, ne osuđujemo nikoga unaprijed niti etiketiramo, samo tražimo jedan fer i korektan pristup Suda BiH-istakao je Vukadinović.

U Foči, ipak, očekuju da će žalba Tužilaštva BiH na sramnu odluku Suda BiH uroditi plodom i da će se konačno zaustaviti dalja ponižavanja žrtava Jošanice.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: