Vijesti

Izgradnja stambene zgrade za mlade teče planiranom dinamikom

13.09.2023 | 16:11 Izgradnja stambene zgrade za mlade teče planiranom dinamikom

U Foči je u toku izgradnja zgrade za mlade bračne parove. Objekat bi do kraja godine trebalo da bude ukrovljen, a naredne godine očekuje se useljenje.

Gradnja petospratne stambene zgrade sa svom pratećom infrastrukturom u naselju Donje Polje odvija se planiranom dinamikom.


Među mladima koji će na ovaj način steći svoju prvu nekretninu je i tridesetčetvorogodišnji Miloš DŽoković. Stan površine 48 kvadratnih metara, sa cijenom od 1.350 maraka po kvadratu DŽokoviću je, kako kaže, jedinstvena i idealna prilika za rješavanje važnog životnog pitanja.

-To je cijena koja je mnogo niža od trenutne tržišne vrijednosti, tako da nam mnogo znači. Rješavanje stambenog pitanja omogućava nam da osnivamo porodice, ostajemo i opstajemo u ovom gradu-rekao je DŽoković.


Uz buduće vlasnike stanova, Opština Foča i Vlada Srpske su sufinansijeri gradnje. Od planiranih pedeset, do sada je 39 mladih potpisalo ugovore o kupovini stanova. Lakši dio posla-gradnja objekta, u punom je jeku.

U dinamiku radova na gradilištu uvjerio se i načelnik opštine Milan Vukadinović.

-Pričao sam i sa poslovođom i uvjerio se da nema nikakvih problema, ni komplikacija, ovi vrijedni radnici rade punom parom. Očekujemo ukrovljenje do kraja godine, naravno ako vremenski uslovi dozvole, a u narednoj godini da mladi usele. U svakom slučaju, rok gradnje je dvije godine. Uvjeren sam sa ovom dinamikom da će to biti ispoštovano-rekao je Vukadinović.


Lokalna zajednica obezbjeđuje priključke, parterno uređenje i naknadu za rentu, dok je Vlada za ovu namjenu izdvojila 800.000 maraka, pa su sve te subvencije omogućile da se dođe do cijene od 1.350 maraka po kvadratu.

-Opština je za ovaj projekat izdvojila milion maraka, a uz pomoć i podršku Vlade subvencioniše se cijena kvadrata. Tržišna vrijednost novogradnje na ovoj lokaciji je možda i dvostruko veća. U Foči se trenutno kvadrat stana prodaje oko 2.500 i 2.800 maraka, a te lokacije, siguran sam, nemaju ovu prednost, kao što su blizina dječijeg vrtića, škole, dječijeg igrališta i brojne druge prednosti, zato je ovo projekat na ponos svih nas i na ponos svih ovih mladih ljudi koji će ostati da žive ovdje-naveo je Vukadinović.


Završetak gradnje i useljenje nestrpljivo čeka i tridesetdvogodišnji Fočak Milomir Obrenović. Zajednički projekat opštine i Vlade Srpske, kako kaže, umnogome mu je olakšao da riješi stambeno pitanje.

-Sve u svemu mnogo mi znači, i cijena i lokacija i uopšte prilika da kroz ovaj projekat riješimo kupovinu stana. Naš budući stan je oko 65 kvadrata, sasvim dovoljno za četvoročlanu porodicu, akobogda, biće nas i više-zadovoljan je Obrenović.

Lokalna uprava raspisala je i treći javni poziv za mlade bračne parove kako bi bilo popunjeno preostalih jedanaest stanova.

-Treći javni poziv je pod identičnim uslovima, cijena 1.350 maraka po kvadratu, za još jedanaest novih mladih bračnih parova-rekao je Vukadinović.


Budući izgled zgrade
Radove izvodi firma “Konstruktor“ iz Foče koja se obavezala da će posao obaviti u zadatim rokovima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: