Kultura

Ivana Žigon nastupom oduševila Fočake

09.09.2023 | 10:53 Ivana Žigon nastupom oduševila Fočake

Duhovno-poetsko veče pod nazivom “Od Kosova do Lovćena” održano je sinoć ispred Hrama Svetog Save u Foči. Nastupila je poznata, srpska glumica Ivana Žigon. U programu je učestvovao i oktet bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ koji vodi profesor Borislav Bjelogrlić.

Veliki broj Fočaka ispratio je aplauzima i zajedničkom pjesmom srpsku glumicu, koja je oduševljena atmosferom i boravkom u Foči. Pjesmama i iz Srbije, Crne Gore i Rusije pozdravila je prisutne uz obećanje da će ponovo doći. Kaže da je neophodno predstaviti programe koji prostresu srpski narod. „Ja sam to uspjela zahvaljujući kompozitoru i divnim ljudima, mojim ansamblom „Kosovski božuri“ koji vodim sa Gavrilom Kujundžićem. Ovaj program nije samo putovanje kroz sve te svetinje već i jedan moj životni put i rad. Sve se to nije stvorilo tek tako, kao kad neko stvara neko veče ili predstavu, već jednostavno kao da sam stvarala svoj umjetnički put i on se sklapa u neke večeri koje se prigode situaciji ali u suštini, nose istu poruku, da se „protresemo“.  


Ova poznata umjetnica oduševljena je narodom i prirodnim ljepotama Foče. „Dok sam dolazila, vidjela sam one borove koji ponosno stoje pričvršćeni na stijene, pa sam tako doživjela i ove ljude. Mislila sam da će dolaziti, malo stajati pa otići, međutim, bilo ih je sve više i oni stajali kao ti borovi. Ovo je zaista jedan uspravan svijet koji se neće tek tako pokolebati. I potvrđuju se riječi mitropolita Amfilohija „brat na brata, brat na sestru oslonjeni, kao tvrdi su grad“. Zaista smo se tako osjetili, kao tvrdi grad, a na kraju su izašle i djevojčice koje sam zamolila da se predstave, to je za mene bilo nešto najčudesnije.  Ja dođem kao neko ko bi trebao vas da ohrabri, a ustvari uvijek bude suprotno. Mene ohrabri ovakva publika i ta djeca koja su izašla“, oduševljeno priča Ivana.


Organizatori su bili Centar za kulturu i informisanje i Hram Svetog Save, pod blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Starješina hrama, Dušan Andrić kaže da je ovo prvi put da su se stekli uslovi za organizaciju jedne ovakve duhovne večeri. „Ivana Žigon svojim nastupom najavljuje osvećenje ovog našeg zavjetnog, sabornog hrama, u kome se ove godine navršava punih deset godina otkako se služi sveta božanstvena liturgija i punih deset godina kako gori neugasivo kandilo naše vjere, nade u Gospoda i život budućeg vijeka“, kaže sveštenik Andrić.

Ovaj poetsko-dramski kolaž, čiji je pokrovitelj Opština Foča, oplemenio je kulturni život u Foči i najavio osvećenje hrama.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: