Vijesti

PU Foča: Niz akcija za veću bezbjednost saobraćaja

18.09.2020 | 12:01 PU Foča: Niz akcija za veću bezbjednost saobraćaja

Na području Policijske uprave Foča tokom mjeseca avgusta blago je povećan broj krivičnih djela za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na području Policijske uprave Foča tokom mjeseca avgusta blago je povećan broj krivičnih djela za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iako je broj saobraćajnih nezgoda manji, povećan je broj stradalih i povrijeđenih lica u saobraćajkama, zbog čega će u narednom periodu policija pojačati kontrolu, istaknuto je na konferenciji za novinare predstavnika Uprave.

Prezentujući rezultate rada PU Foča za protekli mjesec, načelnik Velimir Kostović, naveo je da je policija zadržala  visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela što potvrđuje podatak da ukupna rasvijetljenost iznosi 95 odsto. U avgustu su zabilježili 20 krivičnih djela, dva više nego u istom mjesecu lani.

-Od toga je 17 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz privrednog i jedno djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Nismo imali težih krivičnih djela koje bi za posljedicu imale uznemirenje javnosti-rekao je Kostović.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović istakao je da je policija u Foči operativnim radom na terenu ekspresno rasvijetlila krađu vrijednih predmeta u Katoličkoj kući i procesuirala počinioce.

-Svi otuđeni predmeti su vraćeni, protiv dva lica sa područja Foče podnesen je izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu teška krađa. U narednom epriodu sprovodićemo mjere u cilju lične imovinske sigurnosti svih građana koji borave i žive na području PU Foča-istakao je Tomović.

Javni red i mir u proteklom mjesecu narušen je 15 puta, a policija je zabilježila 17 prekršaja, identično kao i lani. Međutim, nakon dužeg vremenskog perioda u avgustu se dogodila saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem, dvije nezgode sa teško povrijeđenim, šest saobraćajki sa lakše povrijeđenim licima i 26 nezgoda sa materijalnom štetom.

-Saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nismo imali više od godinu dana i u prethodnom periodu konstantno smo bilježili smanjenje nezgoda. Međutim, u avgustu se dogodila nesreća u Višegradu u kojoj je smrtno stradalo lice. Protiv lica koje je izazvalo nezgodu, policija je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanje javnog saobraćaja-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

U narednom periodu policija će sprovoditi pojačanu kontrolu vozila i lica u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti u oblasti saobraćaja. Uz pomoć specijalnih uređaja sve češće se otkrivaju vozači sa narkoticima u organizmu, dok se uz pomoć specijalnih vozila sa savremenim radarskim sistemom kontroliše brzina kretanja na putevima u nadležnosti PU Foča.

-Apelujem na vozače da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, jer ćemo u narednom periodu koristiti policijske „presretače“, odnosno neobilježena službena motorna vozila sa savremenim radarskim sistemom kojim se evidentira niz prekršaja. Jedno takvo vozilo će od 17.do 27. septembra na području Policijske uprave Foča kontrolisati saobraćaj- naglasio je Krunić.

Tokom avgusta policija nije zabilježila nijedan napad na policijske službenike, vršnjačko nasilje, kao ni nasilje u porodici. Stanje bezbjednosti ocijenila je stabilnim i zadovoljavajućim.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: