Kultura

Folkloraši KUD-a „Foča“ nastupili na festivalu „Licidersko srce“

17.08.2023 | 16:01 Folkloraši KUD-a „Foča“ nastupili na festivalu „Licidersko srce“

Folkloraši Kulturno-umjetničkog društva Foča i ove godine su učestovali na Međunarodnom dječijem festivalu folklora „Licidersko srce“, koji već 14 godina okuplja više od 1000 folkloraša iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva.

„Licidersko srce“, ima za cilj doprinijeti  uspostavljanju razvoja i jačanja prijateljskih odnosa među zemljama, promociju kulturne saradnje dječije zajednice o podsticaj očuvanju i njegovanju srpske tradicije i kulturnog nasljeđa.

Folkloraši iz Foče publici su se predstavili na koncertima u Užicu i Zlatiboru,  sa Igrama iz Niša, Leskovca i Šumadije.


Prije ovog festivala, članovi i rukovodioca KUD-a „Foča“ boravili su pet dana u Gornjem Milanovcu na seminaru o srpskoj tradiciji i folkloru, kaže član uprave Društva Saša Stanić: „Na seminaru su se obrađivale teme Takova, Šumadije i Kačara. Sa njima su radili eminetni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije poput Gordane Roganović i Ivane Todorović. Naša djeci mogla su da upoznaju tradiciju tih krajeva i igre i pjesme iz tih krajeva“.

Seminar u Gornjem Milanovcu organizovalo je tamošnje Kulturno-umjetničko društvo „Šumadija“, dugogodišnji prijatelji KUD-a „Foča“

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: