Obrazovanje

Studentski kongres prilika za usvajanje novih znanja

17.08.2023 | 15:54 Studentski kongres prilika za usvajanje novih znanja

Na Medicinskom fakultetu u Foči sinoć je otvoren drugi “Studentski kongres biomedicinskih nauka Republike Srpske i Škola kliničkih vještina 2023”.

Kongresu prisustvuju eminentni stručnjaci iz regiona i inostranstva koji prenose  svoja iskustva, kao i studenti iz regiona i drugih zemalja.

Kongres, koji traje četiri dana, izuzetna je prilika da studenti nauče mnoge savremene procedure i prakse koje se razvijaju i da dograde znanja usvojena u toku studija.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo  RS Željko Budimir je istakao da je to jedan od načina praćenja trendova i dobre organizacije. „Mogu slobodno da kažem da je ovo jedna od najagilnijih organizacionih jedinica Univerziteta i ovo je primjer dobre organizacije i dobrog praćenja trendova. S druge strane, naučni i nastavni rad akademskog osoblja koje daje svoj maksimum u jednoj lokalnoj zajednici koja je manja od ostalih koje imaju medicinske fakultete je važno. Međutim, ovim ljudima to ne smeta da postižu ozbiljne rezultate u nauci. Takođe, studenti organizuju naučne kongrese poput ovoga, i to resorno ministarstvo najviše voli da vidi. Ovaj fakultet je primjer i dobre opremljenosti i u ovoj Školi kliničkih vještina studenti mogu da rade na „fantomima“, lutkama koje mogu da simuliraju prave situacije u pružanju prve pomoći. Ovaj fakultet će da bude i dalje pomagan od strane Vlade RS i kao resorni ministar sam ponosan na jednu ovakvu organizacionu jedinicu“, kaže Budimir.

Prirodne i tehničke nauke su jako značajne za internacionalizaciju univerziteta, rekao je ministar Budimir. „Ovo je trenutak gdje će studenti predstaviti i objaviti naučne radove, a što će pomoći umrežavanju studenata iz regiona i jako je važno prisustvo priznatih stručnjaka koji studentima prenose svoja iskustva. Ja podržavam Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ono što mi se posebno sviđa je multidisciplinarnost ovog fakulteta, koji to pokazuje u svom pristupu medicinskim naukama“, rekao je ministar Budimir.


Za Medicinski fakultet u Foči, koji ove godine proslavlja 30 godina, ovo je veliki događaj, rekao je dekan ovog fakulteta Dejan Bokonjić. „Ovo je za promociju fakulteta veoma značajno, kao što je značajno da se djeca organizuju i, pored toga što dobro uče, pokazuju sklonosti prema različitim stvarima. Ovaj Kongres su oni sami organizovali, a Škola kliničkih vještina će im pomoći da obogate svoja znanja. Takođe, važna su i poznanstva, kroz druženja da se uspostave novi kontakti za budućnost. Nama je to zbog promocije i brendiranja naše kuće jako bitno“, rekao je Bokonjić.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Nemanja Mitrović rekao je da na skupu učestvuje više od 150 studenata iz regiona iz različitih medicinskih oblasti.

„Čast mi je što imamo veliki broj studenata iz regiona i drugih zemalja, ne samo koji prisustvuju već je i značajan broj onih koji će predstaviti svoje naučne radove“, rekao je Mitrović.

Kongres ima međunarodni karakter i na njemu će biti predstavljeni naučni radovi studenata iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, ali i Azerbjedžana, Turske, Španije, Francuske i Italije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: