Sport

Crvena zvezda i Vojvodina otvaraju 17. Fudbal frends

28.07.2023 | 13:48 Crvena zvezda i Vojvodina otvaraju 17. Fudbal frends

Utakmicom između kadetskih ekipa “Crvene zvezde” iz Beograda i novosadske “Vojvodine”, u Foči će danas početi 17. Međunarodni omladinski turnir Fudbal frends za čiji trofej će se boriti osam klubova iz pet zemalja regiona.

Žrijebom je odlučeno da u prvom četvrtfinalu, od 16,00 časova, snage odmjere Beograđani i Novosađani, dok će se u drugom četvrtfinalu od 17,30 sastati “Akademija Pandev” iz Strumice i “Željezničar” iz Sarajeva.


Žrijebanje
Svečano otvaranje turnira, kojem će, kako je najavljeno prisustvovati i legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala Vladimir Petrović Pižon, je u 19,15, a nakon toga biće odigrane i preostale dvije utakmice četvrtfinala u kojima će se sastati “Rijeka” i nikšićka “Sutjeska” u 19,30, te banjalučki “Borac, koji brani titulu osvojenu prošle godine i domaća “Sutjeska” od 21,00 čas.


Parovi četvrtfinalnih mečeva
“Rijeka” se odavno odomaćila u Foči i do sada je u tri navrata osvajala ovaj turnir, a trener ove generacije njihovih mladih igrača Ivan Lajtman prvi put je u gradu na obalama Drine i Ćehotine.

“Prvi dojmovi su fantastični, od samog dočeka, gostoljubivosti do prelijepog mjesta. Što se tiče samog turnira, u interesu nam je da svi vidimo gdje smo u odnosu jedni na druge i da dobijemo nove informacije, u međusobnoj komunikaciji, šta možemo pridonijeti za boljitak i razvoj igrača, što nam je svima prioritet. Poželio bih da turnir prođe u znaku njegovog imena, u znaku prijateljstva”, rekao je Lajtman.

Trener mladih igrača “Borca” Zoran Dragišić kaže da su uslovi u Foči uvijek vrhunski.


“Nama kao klubu imponuje da se nalazimo u društvu eminentnih klubova iz okruženja i učinićemo sve da svoju igru dignemo na još viši nivo. U Foči imam veliki broj prijatelja i nimalo kurtoazno Foča je jedan od gradova, uz moju Banjaluku, koji mi se najviše dopada i u koji najviše volim doći”, rekao je Dragišić.

Trener kadeta “Crvene zvezde” Vladimir Sandulović istakao je da je velika čast i privilegija učestvovati na turniru kroz koji je prošao veliki broj poznatih igrača.

“Vidi se veliko gostorpimestvo od domaćina, ja lično sam prvi put u Foči, prijatno sam iznenađen kako sve izgelda. Očekujem lep fudbal, da svi budu zadovoljni i da deca uživaju u dobrom fudbalu”, rekao je Sandulović. 


Gostoprimstvo Fočaka pohvalio je i trener “Vojvodine” Marko Jović.

“Veoma lepo je biti u Foči, tu smo drugi dan, a osećam se kao da smo dve ili tri godine koliko je gostoprimstvo domaćina dobro. S obzirom da se turnir zove Fudbal frends, nadam se da je prioritet svih nas da zadržimo dobro prijateljstvo između klubova”, rekao je Jović.

Predsjednik Asocijacije Fudbal frends Zoran Avramović istakao je da je organizacija ovog turnira uvijek veliki izazov i da Foča iz godine u godinu polaže važne ispite.


“Djeci koja su došla da igraju u Foču fudbal fudbal će mnogima od njih biti zanimanje, neko od njih biće više, neko manje uspješan, ali svima će ostati u sjećanju da postoji  jedan ovakav grad koji izdvaja vrijeme, energiju, novac, zbog čega je prepoznatljiv kao važan fudbalski centar na mapi Evrope. Vjerujem da će turnir i ove godine donijeti lijep fudbal, ali i da, kao što je i svake godine bilo, nemamo nijedan incident”, rekao je Avramović.

On je najavio da će organizatorima poseban izazov biti naredne godine, kada će Fudbal frends proslaviti punoljetstvo.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović poželio je dobrodošlicu učesnicima.


“Fudbal je sport koji definitivno ruši sve granice i barijere. Mi smo danas ovdje na zadatku i sa misijom da iz Foče pošaljemo poruku o razvoju sporta, o prijateljstvu, fer pleju. Svima želim da se osjećaju ugodno i da u Foči prepoznaju mjesto gdje se mogu vratiti sa svojim porodicama i prijateljima”, rekao je Vukadinović.

Polufinalni mečevi 17. Fudbal frendsa igraju se sutra, a finale je u nedjelju u 20,00 časova.

Ovaj turnir je poseban i po okruglom stolu koji se svake godine organizuje sa određenom temom i na kojem treneri i sportski radnici razmjenjuju iskustva.

Tema ovogodišnjeg okruglog stola je “Fudbalska akademija- drugo ime za budućnnost”, a održaće se sutra u 12,00 časova.

Podijelite vijest: