Sport

Sve spremno za 17. Fudbal frends

26.07.2023 | 16:38 Sve spremno za 17. Fudbal frends

U Foči je sve spremno za 17. Fudbal frends- prestižni omladinski turnir po kojem je ovaj grad prepoznatljiv na fudbalskoj mapi jugoistočne Evrope.

Od 2005. godine, kada je fudbalsko prijateljstvo utemeljeno na obalama Drine i Ćehotine, kroz ovaj turnir prošla su 32 kluba iz 16 zemalja Evrope i svijeta.


Prvi Fudbal frends, 2005. godine
Pored fudbalskih velikana sa prostora bivše Jugoslavije- “Crvene zvezde”, “Partizana”, “Dinama”, “Vojvodine”, “Olimpije”, “Rijeke”, “Zagreba”, “Željezničara”, “Sarajeva”, “Vardara”, “Budućnosti”, “Maribora”, “Borca”, “Rabotničkog”, publika u Foči imala je priliku da uživa i u majstorijama mladih talenata iz Engleske, Austrije, Holandije, Grčke, Rusije, Poljske, Velsa, Rumunije, Mađarske, Kine…

LJubiteljima fudbala u Foči posebno su u sjećanju ostali nastupi engleskog “NJukasla”, koji je u dva navrata osvajao titulu prijateljstva, zatim sjajnih generacija “Rijeke” i “Crvene zvezde”, trostrukih šampiona u Foči, kao i podgoričke “Budućnosti”, čiji su omladinci dva puta bili najbolji.


Ekipa NJukasla u Foči 2009. godine
Od poznatijih klubova, svoj podmladak na kaljenje u Foču slali su i “Svonsi” iz Velsa, holandska “NAC Breda”, grčki “Paok”, bečka “Austrija”, “Levski” iz Sofije, rumunska “Steaua”, “Lokomotiva” i “Krila Sovjetov” iz Rusije, “Groclin” iz Poljske, “Tjencin” iz Kine, “Mol Vidi” iz Mađarske.

Za sve ove godine, na Fudbal frendsu stasavali su brojni danas poznati igrači, a neki od njih su Marko Grujić, Sergej Milinković Savić, Rade Krunić, Strahinja Pavlović, Mijat Gaćinović…

Za sve učesnike, kako to sami vole da kažu, velika je privilegija da nastupaju na Fudbal frendsu.


Svi oni u prvi plan ističu posebnu atmosferu u Foči i srdačnost domaćina, zatim uređenu fudbalsku infrastrukturu – stadion sa reflektorima i izuzetno pripremljen teren, što je mladim igračima poseban ugođaj.

Pored toga, ovaj turnir je poseban i po okruglom stolu koji se svake godine organizuje sa određenom temom i na kojem treneri i sportski radnici razmjenjuju iskustva.


Svonsi, pobjednik Fudbal frendsa 2013. godine
Ove godine na Fudbal frendsu učestvuju „Crvena zvezda“ i „Vojvodina“ iz Srbije, „Rijeka“ iz Hrvatske, „Akademija Pandev“ iz Sjeverne Makedonije, nikšićka „Sutjeska“ iz Crne Gore, „Borac“, „Željezničar“ i fočanska „Sutjeska“ iz BiH.

Tema okruglog stola je “Fudbalska akademija- drugo ime za budućnnost”.

Turnir će početi u petak, 28. jula u 16,00, a svečano otvaranje je u 19,15 časova.

Finale se igra u nedjelju, 30. jula u 20,00 časova.

Titulu prijateljstva osvojenu prošle godine braniće klub iz Banjaluke.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: