Sport

Dejan Rašević stavio tačku na impozantnu karijeru

20.07.2023 | 14:23 Dejan Rašević stavio tačku na impozantnu karijeru

Prijateljskom utakmicom u Foči između “Sutjeske” i mostarskog “Veleža”, od aktivnog igranja fudbala oprostio se Dejan Rašević, fočanski fudbaler koji je u 22 godine dugoj karijeri nastupao za brojne klubove u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Srpske.

Na istom mjestu gdje je 2001. godine sve počelo, kada je debitovao za prvi tim “Sutjeske”, Rašević je stavio tačku na impozantnu fudbalsku karijeru.


Sedmica “Sutjeske”, u susretu sa svojim nekadašnjim klubom iz Mostara odigrao je prvih sedam minuta, a onda je uslijedio zvaničan oproštaj.

Uz zagraljaje i pozdrave sa igračima oba tima i aplauze sa tribina,  Rašević je u suzama napustio travnjak.


Za uspomenu na igračke dana od svog matičnog kluba dobio je uramljeni dres sa brojevima 7 i 350, a od Veleža uramljeni dres sa brojem 22.

U svojoj bogatoj karijeri, u seniorskom fudbalu odigrao je 550 utakmica i postigao 177 golova.


U Fudbalskom klubu “Sutjeska”, u kojem je nekoliko sezona nosio i kapitensku traku, ovaj vrsni golgeter za prvi tim je odigrao 350 utakmica i postigao 117 golova.

Za osam godina igranja za razne klubove u BiH skupio je 200 nastupa i dao 60 golova.

Nastupao je za „Radnik“ iz Bijeljine, „Leotar“ iz Trebinja, „Slaviju“ iz Istočnog Sarajeva, „Borac“ iz Banjaluke, „Velež“ iz Mostara i „Drinu“ iz Zvornika.


U sezoni 2011/2012. izabran je u najbolju postavu Premijer lige BiH i bio je najbolji strijelac lige.

Karijeru je završio bez iole ozbiljnije povrede u četrdesetoj godini.

Rašević kaže da je svaki kraj tužan, ali da je on istovremeno veoma srećan jer je iza sebe ostavio velika djela.


“Fudbalu sam dao mnogo, mislim da mi je to fudbal i vratio. Što se tiče Fudbalskog kluba “Sutjeska”, od početka je to sve uzajamnom ljubavlju funkcionisalo- ovaj klub me je vinuo i mnogo mi dao i ja sam to gledao kroz sav ovaj period boravka u klubu da vratim na najbolji mogući način. Mislim da sam to i ostvario, tako da mogu biti srećan. Nijednu mrlju na svom imenu i prezimenu nemam, tako da kad sve sagledam mogu biti preponosan”, rekao je Rašević.

Srećan je i što je mostarski “Velež”, jedan od velikih klubova za koje je nastupao, bez pogovora prihvatio poziv da uveliča njegov oproštaj i to na samo deset dana pred početak takmičenja u Premijer ligi BiH.

“To je dokaz kakav sam trag ostavio u Mostaru. Ja im se zahvaljujem i želim “Veležu” da ostvari sve zacrtane ciljeve u narednoj sezoni. Nosio sam taj dres, znam koliko je težak, imao sam sreće, znanja i kvaliteta da budem dio tog velikog kluba”, navodi Rašević.


Prisjećajući se okršaja iz Premijer lige BiH, priča da je bilo dosta važnih utakmica kada su se borili za izlazak u Evropu, pa se dešavalo da, kada se izbore, ne dobiju licencu, ali da mu je u posebnom sjećanju ostao meč između “Slavije”, čiji je dres tada nosio, i tuzlanske “Slobode”.

“Zadnje kolo, trebala nam je pobjeda od dva gola razlike da ostanemo u ligi i dobili smo “Slobodu” 2:0. U tom trenutku ta utakmica je bila kao utakmica za titulu”, prisjeća se Rašević.

Posljednjih nekoliko sezona igrao je u svom matičnom klubu, gdje je i počeo karijeru, a od maja prošle godine je smanjivao intenzitet nastupa da bi postepeno, bez naglog prekida, igranje priveo kraju.

Završio je igračku karijeru, ali ostaje u fudbalu i u “Sutjesci”, kao trener mlađih selekcija.


“Liga Republike Srpske je više razvojna liga, idealna za mlade igrače, i “Sutjeska” treba da se bazira na svoj igrački kadar. Mladi igrači u Foči imaju sve uslove, trebaju da dodaju u brzinu više, da više žele, više uče, da dobiju priliku da odu u jedan ovakav klub poput “Veleža”. Ja sam kroz svoju karijeru predstavljao i svoj grad, tako da vjerujem da su u klubovima za koje sam nastupao vrata otvorena za talentovane igrače iz Foče”, smatra Rašević.

On se zahvalio načelniku opštine Milanu Vukadinoviću, direktoru Studentskog doma Daliboru Pljevaljčiću i predsjedniku “Sutjeske” Darku Vojvodiću što su pomogli da klub iz Mostara prvi put dođe u Foču i da sve protekne u najboljem redu.

Kapiten “Veleža” Denis Zvonić, nekadašnji saigrač Dejana Raševića, o njemu ima samo najljepše riječi.


Denis Zvonić i Dejan Rašević
“Jedan iskren i pozitivan momak, za primjer, pogotovo nama mlađima koji smo tada dolazili u “Velež” davao je samo najbolje primjere, kako na terenu, tako i van njega i na tome mu se mnogo zahvaljujem. Publika u Mostaru pamtiće ga i po golovima i po požrtvovanosti, davao je zadnji atom snage koju god utakmicu da je igrao, bilo prijateljsku ili prvenstvenu, tako da mlađe generacije dosta toga mogu od njega naučiti”, rekao je Zvonić.

On se zahvalio “Sutjesci” na srdačnom prijemu i dodao da će se “Velež” vrlo rado Fočacima odužiti u Mostaru.

Šef stručnog štaba “Veleža” Nedim Jusufbegović kaže da mu je drago što su dobili priliku da uveličaju oproštaj svog nekadašnjeg igrača.


“Veliki profesionalac, čovjek sa jasnim stavom i velikom odlučnošću i sigurno da može biti ponosan na svoju karijeru. Uklopila nam se utakmica u naš plan, tako da smo ovu svečanost uklopili u naš pripremni period, zbog čega smo srećni. “Sutjeska” se potrudila da nam bude dobar domaćin i ona jeste bila dobar domaćin, sjajno smo se osjećali u Foči. Veliko hvala i nadam seda je ovo bilo na obostrano zadovoljstvo”, naveo je Jusufbegović.

Kapiten “Sutjeske” Nikola Mojović ističe da je Dejan Rašević veliki profesionalac, koji je ostavio dubok trag u svim klubovima za koje je igrao, te da može da bude uzor mlađim igračima kako jedan fudbaler treba da se ponaša.

“Bio je dugo moj saigrač, mnogo toga smo prošli zajedno i u svoje i u ime ekipe želim da mu se zahvalim na svemu što je za nas učinio. Dejo svakako ostaje dio nas, trener je mlađim selekcijama, ostaje u klubu jer je to svojim igrama i ponašanjem zaslužio”, poručio je Mojović.

Ekipa “Sutjeske”, koja se tek nedavno okupila i počela pripreme za narednu prvoligašku sezonu, pružila je dobar otpor premijerligašu iz Mostara.

Prijateljski susret završen je pobjedom gostiju 2:0.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: