Kultura

Rade Lalović: “Lučina povelja” veliki podstrek za dalji rad na očuvanju srpskog identiteta

18.07.2023 | 16:49 Rade Lalović: “Lučina povelja” veliki podstrek za dalji rad na očuvanju srpskog identiteta

Rade Lalović iz Foče, jedan od dvojice dobitnika ovogodišnje „Lučine povelje“, priznanja regionalnog Književnog kluba „Luča“ iz Vlasenice, rekao je Radio Foči da mu je ta nagrada veliki podstrek da nastavi da se bavi njegovanjem kulture sjećanja na srpska stradanja.

Profesor srpskog jezika u penziji, koji je veliki dio svog radnog vijeka proveo kao školski nadzornik za srpski jezik u Republičkom pedagoškom zavodu, nagrađen je za više svojih djela u kojima je pisao o srpskim stradanjima u 20. vijeku i načinu na koji bi kultura sjećanja trebalo da postane sastavni dio obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Nagrada za rad na očuvanju srpskog identiteta, odnosno jezika, kulture i tradicije, Laloviću je uručena na 12. „Lučinim književnim susretima“ u Vlasenici, tradicionalnoj manifestaciji koja okuplja srpske književnike iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore.


„Nagrada me je, zaista, iznenadila zato što nikoga iz Književnog kluba „Luča“ nisam znao. Oni su se, pretražujući časopise i knjige koje su bile dostupne, odlučili da i mene uvrste za dodjelu povelje. Istina je da mi ne pišemo da bismo dobijali nagrade, ali kada neko prepozna vaš rad, onda ste zaista obradovani“, rekao je Lalović.

NJemu je ovo drugo veliko priznanje u kratkom vremenskom periodu, nakon „Zlatne plakete“ za poseban doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj, koju je dobio u decembru povodom tri decenije Republičkog pedagoškog zavoda.

„Lučina povelja“ i „Zlatna plaketa“ su na neki način kruna mog odlaska u penziju, odnosno veliki podstrek za nastavak rada kojim se bavim“, dodaje Lalović.

NJegove tri knjige- poetska rukovet “Pred sjenima srpskih mučenika”, zbornik radova “Srpska poezija stradanja i patnje” i zbirka eseja “Pamtim da bih postojao“, kapitalno su djelo u kojem se on na sistematičan i metodološki način bavi kulturom sjećanja, ukazujući na problem srpskog zanemarivanja sopstvenog stradanja u 20. vijeku.


Rođeni Kalinovičanin, koji živi u Foči, za svoje knjige na temu srpskih stradanja u 20. vijeku kaže da su osmišljeni pristup i izgrađena paradigma njegovanja kulture sjećanja na bazi iskustava koje imaju Jevreji u svom Memorijalnom centru „Jad Vašem“.

„Tu paradigmu kod Srba niko nije opisivao niti izgrađivao i ja bez imalo lažne skromnosti mogu reći da sam jedini koji je izgradio čistu paradigmu izučavanja i njegovanja kulture sjećanja u školskoj praksi. Kulturu sjećanja treba njegovati, razvijati, da znamo ko smo, odakle smo, šta smo i zbog čega smo tu gdje jesmo“, kaže Lalović.

On poručuje da, bez izgradnje ličnog i nacionalnog identiteta, njegovanjem kulture sjećanja na srpska stradanja, nema ni opstanka naroda, a da izgradnja identiteta mora početi od obdanišnih dana, te da bi nastavne planove i programe za istoriju i srpski jezik trebalo dodatno osmisliti.

„Početak je svaki težak, važno je da je to uvedeno u nastavni program, a ljudi koji su u Pedagoškom zavodu znaju šta im je činiti. Uostalom, ja još s njima pomalo sarađujem i dobro se razumijevamo, ali velika je stvar da to nastavnici prihvate i da se ne plaše ničega u vezi sa identitetom, jer govoriti o identitetu znači govoriti o tome šta jesam, a ne šta nisam. U tome je suština“, naveo je Lalović.

Uz Rada Lalovića, „Lučinu povelju“ ove godine dobio je i srpski književnik iz Plužina u Crnoj Gori Ranko Mićanović, koji je dobitnik i ovogodišnje Vidovdanske povelje za poeziju Udruženja književnika Crne Gore za svoju knjigu pjesama „U porti poju pčele“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: