Vijesti

Proboj Solunskog fronta – srpski ideal slobode

15.09.2020 | 16:59 Proboj Solunskog fronta – srpski ideal slobode

Obilježavanje zajedničkog praznika 15.septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave širom Srpske i Srbije od izuzetne je važnosti za srpski narod jer je tog datuma 1918. godine probijen Solunski front kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda i odredila dalji tok Prvog svjetskog rata.

Obilježavanje zajedničkog praznika 15.septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave širom Srpske i Srbije od izuzetne je važnosti za srpski narod jer je tog datuma 1918. godine probijen Solunski front kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda i odredila dalji tok Prvog svjetskog rata. Kustos-istoričar Muzeja Stare Hercegovine u Foči Danko Mihajlović smatra da je to dobro odabran datum koji potvrđuje, ne samo blistavu vojnu pobjedu, već srpski ideal slobode, rodoljublja, oslobođenja i ujedinjenja srpskog i ostalih južnoslovenskih naroda.

Srpska vojska je, probojem Solunskog fronta, trajno zaposjela teritoriju okupirane zemlje, konačno je oslobodivši od okupatora. Nedugo zatim uslijedio je potpuni slom bloka Centralnih sila na Balkanu, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u Beogradu 1. decembra 1918.godine. Obilježavanje 102 godine od proboja Solunskog fronta od izuzetne je važnosti za srpski narod sa obje strane Drine, ističe istoričar Danko Mihajlović.

-Uloga srpske vojske u Prvom svjetskom ratu tadašnjoj javnosti bila je dobro poznata. Stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bio je rezultat golgote i hrabrosti srpskih vojnika. Svjetska javnost se divila podvizima srpske vojske, prije svega svima je poznata golgota preko Albanije, a kasnije i ogromna hrabrost na Solunskom frontu. Srbi su oslobađali otadžbinu bez obzira na ljudske gubitke. U kasnijem periodu, Kraljevina SHS bila je bitan faktor u svim evropskim paktovima, vojnim i političkim, i uvijek je zbog podviga srpske vojske u Prvom svjetskom ratu smatrana za veliku vojničku silu. Srpski narod je oduvijek bio slobodarski i zato se možemo ponositi obilježavanjem velikih pobjeda-istakao je Mihajlović.

Prema Mihajlovićevim riječima, tokom Prvog svjetskog rata u Foči se odvijao pravi obračun okupatorskih sila sa srpskim stanovništvom. Na najvišem udaru bili su srpski sveštenici, učitelji, trgovci i inetelektualci. Nisu pošteđeni ni srpski seljani, koji su nerijetko strijeljani ili internirani u logore Doboj i Arad. Tako je i značajan broj ljudi čelebićkog kraja stradao od austrougarskog okupatora. Mihajlović navodi da je među Čelebićanima bilo istaknutih solunskih dobrovoljaca.

-Značajan broj naših predaka imao je status solunskih dobrovoljaca, naročito iz čelebićkog kraja. To vidimo iz kasnijeg procesa agrarne reforme gdje su solunski dobrovoljci, kao vrstu nagrade i društvenog priznanja, mogli da dobiju najbolje parče zemlje zbog zasluga prilikom brobi za oslobođenje i ujedinjenje-istakao je Mihajlović.

Za istoričare nema dileme da je proboj Solunskog fronta naznačio i ubrzao okončanje Prvog svjetskog rata na čitavom evropskom kontinentu. Nema dileme ni oko datuma koji je odabran kao Dan srpskog jedinstva,  slobode i nacionalne zastave. Jedino ostaje dilema da li srpski narod njeguje kulturu zaboravljanja ili sjećanja.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: