Sport

U Kolašinu počinju 58. MOSI

05.07.2023 | 15:59 U Kolašinu počinju 58. MOSI

U Kolašinu u Crnoj Gori danas počinju 58. Međuopštinske omladinske sportske igre MOSI ili Olimpijada tromeđe, kako se naziva ova najveća smotra amaterskog sporta na Balkanu.

Igre će trajati do 9. jula, a kako su domaćini najavili učestvovaće 29 opština iz BiH, Srbije i Crne Gore sa oko 1.800 sportista.


Nastupiće ukupno 224 ekipe; 144 muških i 80 ženskih. Oni će se nadmetati u 13 sportskih disciplina.

Opštinu Foča predstavljaće muški i ženski stoni tenis, muška i ženska odbojka, karate i šah.

Vođa tima i član Skupštine MOSI, Igor Ćurčić kaže da na igre iz Foče putuje 40 sportista.

“Naša ekspedicija će ove godine biti brojnija jer se manje sportista prijavilo zbog visokih cijena smještaja u Kolašinu, neki su se žalili, neki odustali. Prošle godine u Novoj Varoši je bilo oko 2.500 sportista, ove godine će biti sigurno 1.000 manje. Mi očekujemo dobre rezultate iako su oni sporedni kada su ove igre u pitanju. Najbitnije da se mladi upoznaju, da klubovi i opštine uspostavljaju kontakte i saradnju, i nadam se da će biti lijepo”, kaže Ćurčić.

Za takmičare je obezbijeđen kolektivni i individualni smještaj i hrana iz četiri restorana. Za MOSI je akreditovano i 40 novinara iz nekoliko desetina medijskih kuća iz tri države. 


Kolašin, foto: MOSI Kolašin 2023.
Pored takmičarskog dijela, posjetioci će moći da uživaju u bogatom muzičkom programu na glavnom gradskom trgu u Kolašinu. Tako će 5. jula učesnike i posjetioce zabavljati Peđa Jovanović, 6. jula Ana Kokić, 7. jula Amadeus Bend, dok će posljednje večeri, 8. jula, nastupiti Nataša Bekvalac.

MOSI su najveća smotra amaterskog sporta na Balkanu i održavaju se u gradovima Crne Gore, Srbije i BiH. Lani su održane u Novoj Varoši, a Kolašin je prvi put domaćin. 

Počeci te manifestacije vežu se za 1954. godinu, kada je Skupština udruženja Saveza studenata Jugoslavije usvojila inicijativu prijepoljskih studenata da se u okviru “Studentske nedjelje” organizuje “fiskulturni tromeč” omladine Prijepolja, Priboja, Nove Varoši.   “Fiskulturni tromeč” kasnije je prerastao u Sandžački, a potom i u današnji vid takmičenja MOSI.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: