Vijesti

Krizni štab Foča: Nakon upozorenja, savjesnije ponašanje

14.09.2020 | 14:22 Krizni štab Foča: Nakon upozorenja, savjesnije ponašanje

U ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama u Foči primjetno je da se, nakon upozorenja nadležnih, i osoblje i gosti ponašaju savjesnije i da poštuju mjere zaštite od virusa korona, ali lična odgovornost građana još uvijek nije na potrebnom nivou, rečeno je na današnjem sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.

U Foči je trenutno na virus korona pozitivno 76 lica, a pod zdravstvenim nadzorom je 253 zaražnih i njihovih kontakata. Među pozitivnim na virus korona su i četiri učenika Srednjoškolkog centra, a u izolaciji je ukupno 71 srednjoškolac. Iz Regionalnog instituta za zaštitu zdravlja u Foči preporučeno je da učenici ove škole zaštitne maske nose i za vrijeme nastave.

Na prisutvo virusa korona pozitivna su i tri učenika Osnovne škole „Veselin Masleša“, a zarazili su prije početka škole, tako da nisu bili u kontaktu sa drugim učenicima, rečeno je na Štabu.

Na liječenju u Univerzitetskoj bolnici Foča je 25 pacijenata sa težom upalom pluća, od kojih je dvoje na respiratoru.

Načelnik opštine Radisav Mašić navodi da je inspekcija obišla lokale i radnje i da je dobra vijest da se mjere bolje poštuju u odnosu na prethodni period.

„Želimo da to bude svuda i da to traje tokom cijelog dana, a ne samo kada naiđe inspekcija“, rekao je Mašić.

On je upozorio da i dalje lična odgovornost građana nije na očekivanom nivou.

„Mjere se moraju dosljedo poštovati, zbog svog, ali i zdravlja ljudi oko sebe. Posebna pažnja mora da se vodi u školama, koje moraju da rade i zato je odgovornost na direktorima, profesorima i nastavnicma da djeca dosljedno potuju mjere“, naveo je Mašić.

On je dodao da se skupovi i proslave ne mogu organizovati mimo propisa, te da u tom slučaju odgvornot snose vlasnici objekata u kojima se takvi skupovi održavaju. „Pojačavamo odgovornost, insistiramo na primjeni već donesenih mjera na nivou republike, to nije nikakva nova norma ili uvođenje nekih novih represivnih mjera“, istakao je Mašić.

Iz Civilne zaštite pozvali su zajednice etažnih vlasnika u kojima ima pozitivnih na virus korona da se jave da bi se obavila dezinfekcija stubišta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: