Vijesti

Zajednički projekat USAID-a i Foče: Osam žena od hobija napravile biznis

09.09.2020 | 17:38 Zajednički projekat USAID-a i Foče: Osam žena od hobija napravile biznis

Zahvaljujući Programu podrške marginalizovanim grupama, koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Opština Foča, osam nezaposlenih žena iz Foče dobilo je šansu da razvije posao.

Zahvaljujući Programu podrške marginalizovanim grupama, koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Opština Foča, osam nezaposlenih žena iz Foče dobilo je šansu da razvije posao. Osim finansijske podrške, buduće preduzetnice dobijaju i korisna znanja za vođenje poslovnih knjiga, kao i savjete za izlazak na tržište i proširenje djelatnosti u budućnosti.

Tridesetpetogodišnja Ivana Lečić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije,  godinama se bavi izradom ukrasnih i rijetkih predmeta. Uz pomoć i stručnu podršku USAID-ovog programa, nabaviće opremu koja će joj omogućiti da od hobija napravi ozbiljan posao.

-Ovo je sjajna prilika koja mi je omogućila da ono što radim čitav život pretvorim u biznis. Jako sam zadovoljna, jer mi je omogućena i nabavka opreme, posebna mašina za rezbarenje drveta, novi računar, prateća kompjuterska oprema. Bez sredstava i opreme moj posao bi gotovo bio nemoguć-zadovoljna je Lečićeva.

Opština Foča opredijelila se za učešće u USAID-ovom programu s ciljem podrške razvoju biznisa za žene sa invaliditetom, majke lica sa invaliditetom, žene iz ruralnih područja , žrtve nasilja i nezaposlene mlade žene.

-Projekat je upravo takav da podržava osobe i sa invaliditetom i ranjive kategorije. Imajući u vidu veliki broj nezapsolenih žena u Foči, nije bilo problema da se korisnice prijave na poziv za učešće u projektu i sigurno da će i u budućnosti biti potrebe za sličnim projektima u kojima će Foča sigurno učestvovati-rekla je stručni saradnik za strateško planiranje i lokalni razvoj Opštine Foča, Radenka Srndović.

Svaka od korisnica programa dobija po pet hiljada maraka koje su iz zajedničkog fonda obezbijedili Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Opština Foča. Predstavnici USAID-a i Opštine Foča obišli su danas korisnice i uvjerili se da se program odvija po planu.

-Program podrazumijeva monitoring i zato smo danas obišli svih osam korisnica i uvjerili se da sve teče po planu. Zadovoljani smo razvojem programa, lijepo je vidjeti otpočete biznise koji nalaze svoje mjesto na tržištu. Program traje godinu dana, a nakon isteka mi nastojimo ostati u kontaktu sa korisnicama i pomagati kroz različite načine-rekla je rukovodilac USAID-ovog Preduzetničkog fonda za žene Ada Hamidović.

Foča je jedna od devet opština u BiH, učesnica u programu, koje su sa Američkom agencijom za razvoj osnovale fond za pomoć marginalizovanim grupama od 540.000 maraka.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: