Kultura

Tradicionalni vez iz Zmijanja predstavljen u fočanskom Muzeju

09.09.2020 | 14:08 Tradicionalni vez iz Zmijanja predstavljen u fočanskom Muzeju

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine otvorena je izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe“, koja je upisana na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva.

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine otvorena je izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe“, koja je upisana na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva.

Posjetioci fočanskog Muzeja, imali su priliku da se upoznaju sa specifičosti Zmijanjskog veza, jednog od najkarakterističnijih vezova sa prostora Republike Srpske, koji je prepoznatljiv po svojoj tehnici izrade i kolorita. Materijal na kojem je prikazano umijeće izrade doživljavao je transformaciju, ali je vez i dalje zadržavao svoju specifičnost i autentičnu tamno plavu boju.

– Zmijanjski vez ima složene ornamentalne kompozicije, a ono po čemu je specifičan u odnosu na druge vezove u Bosni i Hercegovini, jeste da se u zadnjih 150 godina nije mijenjao i nije poprimao uticaj susjednih kultura, već je ostao autentičan i zadržao svoj identitete – rekla je Danijela Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog Muzeja Republike Srpske.

Najznačajniji projekat Muzeja Republike Srpske je nominacija Zmijanjskog veza 2013. godine na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva i njegov upis na listu 2014. godine.

– Svaki element koji je upisan na UNESKO-voj listi mora da ima svoj život, jer tradicija mora da živi. Ako mi čuvamo blago u muzejima, a ono nije prepoznato kao dio kulturnog i nacionalnog identiteta, onda nema elemente da bude na toj listi – objasnila je Đukanovićeva.

Na izložbi, koja je multimedijalnog i interaktivnog karaktera,  predstavljeni su nosioci Zmijanjskog veza, koji je specifikum jednog lokaliteta Srpske.

– Zmijanjski vez je veoma reprezentativan primjer naše kulture i predstavnik našeg naroda u svijetu, samim tim veoma je značajno da se javnost upozna sa ovim nematerijalnim nasljeđem – rekao je kustos Muzeja Stare Hercegovine, Danko Mihajlović.

Izložbu “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” koja će posjetiocima biti dostupna do kraja mjeseca, otvorio je načelnik Opštine Foča, Radisav Mašić.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: