Vijesti

Poziv rukovodstvu Srpske da riješi kadrovsko pitanje menadžmenta i finansiranje NP “Sutjeska”

23.05.2023 | 16:51 Poziv rukovodstvu Srpske da riješi kadrovsko pitanje menadžmenta i finansiranje NP “Sutjeska”

Štrajkački odbor Nacionalnog parka „Sutjeska“ pozvao je predsjednika Republike Srpske, premijera Srpske i resornog ministra da hitno posjete ovu javnu ustanovu i riješe kadrovsko pitanje menadžmenta i finansiranje Parka.

-Molimo vas da što prije riješite pitanje menadžmenta i finansiranja JU Nacionalni park „Sutjeska“, kako bismo počeli da radimo, jer je turistička sezona u toku i ne želimo da stvaramo dodatne gubitke-navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora dostavljenog medijima.

Ukoliko do kraja ove nedjelje ne dobiju konkretan odgovor od nadležnih, iz Štrajkačkog odbora poručuju da će preduzeti radikalne mjere kao što su blokada magistralnog puta Foča-Trebinje i organizovati protestni skup na Tjentištu na kojem će, kako navode, učestvovati svi radnici i njihove porodice, kao i ostali građani i ljubitelji prirode NP „Sutjeska“.

-Skup će trajati do ispunjenja naših zahtjeva, a jedna od radikalnih mjera je nastavak štrajka ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci, gdje ćemo ostati do ispunjenja zahtjeva-poručili su iz Štrajkačkog odbora.

Radnici Nacionalnog parka, koji su 70. dan u štrajku, traže isplatu plate za februar i mart 2023. godine, smjenu kompletnog menadžmenta Parka, trajno rješenje pitanja finansiranja i funkcionisanja ove javne ustanove, te da nadležni organi utvrde poslovanje u posljednjih 10 godina.

Napominju da ugostiteljski objekti u Parku ne rade, rezervacije se otkazuju, a radnici su dovedeni na ivicu egzistencije.

-Prije radikalnih mjera pozivamo sve nadležne institucije da nam se obrate kako bismo zajedno trajno riješili problem finansiranja NP „Sutjeska“, nastavili rad, jer sve ovo nije nimalo dobra reklama za najljepši i najstariji nacionalni park u BiH-navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da se još niko od nadležnih nije direktno oglasio povodom štrajka, osim resornog ministra Bojana Vipotnika, koji je, kako navode, izdejstvovao novac iz Kompenzacionog fonda Srpske za dva minimalca, za mjesec decembar 2022. godine i januar 2023. godine.

Generalni štrajk će trajati sve dok se ne isplate plate za februar i mart tekuće godine, ističe se u saopštenju.

Radnici NP „Sutjeska“ u štrajku su od 13. marta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: