Sport

Fudbal: Sutjeska se vraća u Prvu ligu!?

19.05.2020 | 20:26 Fudbal: Sutjeska se vraća u Prvu ligu!?

Fudbalski klub “Sutjeska”, nakon prekida takmičenja zbog mjera zaštite od virusa korona, sezonu je završio na šestom mjestu Druge lige Istok sa sedam pobjeda, tri remija i šest izgubljenih mečeva, ali bi se lako moglo desiti da se od naredne sezone vrati u Prvu ligu Srpske.

Novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Srpske pokrenulo je inicijativu da se Prva liga od naredne sezone sa devet proširi na 16 klubova.

Novoimenovana Komisija Fudbalskog saveza, čiji je zadatak da pripremi reorganizaciju sistema takmičenja, održala je prvi sastanak na kojem je zauzet stav da se Izvršnom odboru predloži da Prva liga Republike Srpske u sezoni 2020/21. broji šesnaest klubova.

Komisija je predložila da se, uz postojećih devet prvoligaša, pošalju ponude za dvanaest klubova koji bi konkurisali da popune preostala mjesta.

Prednost će dobiti klubovi koji ispunjavaju kriterijume za licenciranje, po kojima prvoligaši moraju da imaju odgovarajuće omladinske selekcije u skladu sa propozicijama takmičenja, kao i infrastrukturne uslove, stadione ili zamjenske stadione.

Oni koji ne budu mogli da ispoštuju ove uslove neće moći da nastupe u Prvoj ligi Republike Srpske u narednoj sezoni, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Srpske.

U Fudbalskom klubu “Sutjeska” vjeruju da ispunjavaju sve uslove i ističu da su stabilizovali budžet, da imaju odličnu infrastrukturu – stadion sa reflektorima, pokrivenim tribinama i pomoćnim terenima, zatim sve omladinske selekcije koje se takmiče u ligama na niovu BiH i Republike Srpske, kao i da su u prethodnoj sezoni značajno podmladili prvi tim u kojem je većina igrača 2002. godište.

Na strani Sutjeske je i bogata tradicija, tako da bi ova inicijativa Fudbalskog saveza o proširenju lige, ukoliko se ostvari, mogla da obraduje ljubitelje fudbala u Foči.

Predsjednik FK “Sutjeska” Radenko Vasiljević navodi da je za sada od svega izvjesno da je takmičenje prekinuto, te da su ispunjeni ciljevi koji su bili zacrtani pred početak sezone.

„Prvi cilj je bio finansijska konsolidacija kluba, zatim održavanje infrastrukture na zavidnom nivou, dramatično podmlađivanje prvog tima, što smo uspjeli. U takmičenje smo ušli sa namjerom da naši mladi igrači odigraju što više utakmica i steknu iskustvo, dobiju na čvrstini. Jedan od ključnih ciljeva je bio da zadržimo sve omladinske selekcije u potrebnim takmičenjima, a prije svega juniore i kadete koji su odlično nastupali u Omladinskoj ligi BiH, dok su se pioniri takmičili u Kvalitetnoj omladinskoj ligi Srpske, grupa Hercegovina. Takođe, škola fudbala radi sa rekordnih više od 100 dječaka. Naš račun je deblokiran i likvidan, uredno plaćamo poreske obaveze koje su nastale u prethodnom periodu, tako da su se stvorili uslovi koji nas kandiduju za veći rang takmičenja“, smatra Vasiljević.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su objavili pojedini sportski novinari, novi prvoligaši mogli bi postati Borac iz Kozarske Dubice, Ljubić iz Prnjavora, Sloga iz Doboja, Laktaši, trebinjski Leotar, zvornička Drina, Famos iz Vojkovića i naravno Sutjeska iz Foče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: