Vijesti

Od Foče do Ostroga studenti koračaju za Magdalenu Vlaški

04.05.2023 | 17:53 Od Foče do Ostroga studenti koračaju za Magdalenu Vlaški

Studenti Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče u ponedjeljak, 8. maja, uputiće se pješice na hodočašće u manastir Ostrog, gdje će se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 12. maja, pokloniti ovom svetitelju. Molitveno pješačenje do ostroške svetinje petu godinu uzastopno organizuje Studentski parlament Studentskog doma u Foči.

Prema riječima predsjednika ove organizacije Siniše Stojkića ovogodišnje hodočaće imaće i humanitarni karakter, jer će učesnici koračati za Magdalenu Vlaški, osmogodišnju djevojčicu iz Trnova, koja je oboljela od maligne bolesti.

-Na ideju da naše korake pretvorimo u jednu vrstu humanitarne pomoći za Magdalenino liječenje došao je sociolog iz Istočnog Sarajeva Vladimir Vasić, koji je, kao inicijator, otvorio račun u banci, pa će tokom našeg hodočašća ljudi moći da uplate novac, odnosno da otkupe naše korake. Sva prikupljena sredstva na tom računu poslije hodočašća biće preusmjerena Magdaleninoj porodici na namjenski račun za njeno liječenje-rekao je Stojkić.

Na četvorodnevni put dug 135 kilometara 60 studenata iz Foče krenuće nakon zajedničke molitve u Hramu Svetog Save i blagoslova fočanskog sveštenstva.

-U ponedjeljak, 8. maja, ujutru, polazimo ispred Hrama Svetog Save u Foči, potom ćemo na rafting kampu „Drina Tara“ imati ručak, dok ćemo prenoćiti u kampu „Hajlender“. Sutradan krećemo prema manastiru Piva, gdje ćemo noćiti, a nerednog jutra ka Nikšiću. Nakon noćenja u Nikšiću, pješačićemo do Ostroga, gdje ćemo noćiti pod otvorenim nebom i 12. maja se pokloniti moštima velikog svetitelja i čudotvorca-rekao je Stojkić.

Svi koji žele pomoći u ovoj akciji mogu to učiniti uplatom na račun u NLB banci 562 012 81683148 11, sa naznakom „humanitarno“, a primalac je Vladimir Vasić.

Magdaleni Vlaški, koja se nalazi na liječenju u Beogradu, dijagnostikovan je glioblastom, jedan od najtežih oblika tumora na mozgu.

Za nastavak liječenja u inostranstvu neophodno je prikupiti oko 300.000 evra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: