Vijesti

Prvomajska akcija uređenja starog groblja u Srpskoj Varoši

02.05.2023 | 08:39 Prvomajska akcija uređenja starog groblja u Srpskoj Varoši

Crkvena opština Foča zajedno sa vjernim narodom organizovala je juče veliku akciju uređenja starog pravoslavnog groblja u nekadašnjoj Srpskoj Varoši, kao i uređenja porte Hrama Svetog Nikole, kojoj se odazvalo više od dvadeset mladih Fočaka.

Dok je jedna grupa bila angažovana oko same crkve, druga je uklanjala gusto rastinje i trnje sa starog groblja, na uzvišenju iznad Hrama Svetog Nikole.

Stari nadgrobni spomenici oslobođeni su iz kandži trnja, a neki i od naslaga zemlje.

Usljed zuba vremena i dugogodišnje zapuštenosti, na dosta spomenika natpisi nisu čitko vidljivi, dok na onima koji se vide, a potiču uglavnom iz 19. vijeka, mogu se pročitati imena upokojenih iz porodica Jeremića, Tomaševića, Tošovića, Mazića, Hadživukovića, Kandića, Sunarića, Grgurevića, Kočovića, Jovičića, Nikolića, Markovića, Babića, Savića, Jaglučića, Popadića…


Na nekim od spomenika, koji su najčešće kameni krst, isklesani su ukrasni motivi.

Ovo groblje održavano je do početka devedesetih godina prošlog vijeka, a od tada je prepušteno nebrizi.

Crkvena opština je slične akcije organizovala i prije dvije i po godine, kada je, takođe, raskresano rastinje.

Iz Crkvene opštine poručuju da im je želja da očiste spomenike, oborene da podignu, urede grobna mjesta i popišu imena sahranjenih.


Nakon toga, planiraju da pozovu porodice upokojenih i da održe sveukupni parastos za sve sahranjene na starom groblju.

Ako zaboravimo svoje pretke i izgubimo molitveno sjećanje na njih, nestaćemo kao narod, poručuje sveštenstvo Hrama Svetog Nikole i dodaje da, kao što je potrebno čuvati naše pismo i našu vjeru, tako se i groblja moraju održavati i mora se molitveno vraćati upokojenima.


Na ovom groblju, između ostalih, sahranjeni su sveštenici i ljudi koji  su organizovali srpsko pjevačko i sokolsko društvo, koji su napajali narod vjerom u Hrista i vjerom u bolju budućnost, u teškim vremenima pod Turcima i Austrougarima, da bi današnje generacije živjele u slobodi, napominju iz Crkvene opštine.

U današnjoj akciji, pokošena je i crkvena porta, a prethodno je popravljena ograda prema staroj kući Grgurevića i napravljena staza sa prilazom Crkvi sa druge strane.

Akcija je organizovana na Praznik rada, pa je pravoslavna omladina pokazala da se, umjesto lumpovanja uz akohol i pretjerivanja sa hranom, ovaj praznik može provesti na mnogo korisniji način.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: