Zdravstvo

Visok obuhvat vakcinisanih MRP-om

29.04.2023 | 16:44 Visok obuhvat vakcinisanih MRP-om

Obuhvat imunizacijom u Republici Srpskoj niži je od onog koji je potreban za kolektivni imunitet, naročito kada je riječ o MRP vakcini (protiv morbila, rubeole i parotitisa), podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U posljednje četiri godine evidentan konstantan pad vakcinacije MRP vakcinom, a za prošlu godinu taj obuhvat je iznosio 69 odsto, što je prilično nisko, jer se bolesti od kojih štiti ova vakcina prenose veoma brzo i potreban je obuhvat od 95 odsto, dodali je iz Instituta za Javno zdravstvo Republike Srpske.

Foča može da se pohvali mnogo većim procentom vakcinacije MRP vakcinom, koji iznosi 88 odsto, potvrdila je Vesna Golijanin, epidemiolog Higjensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Foča.

-Na području opštine Foča tradicionalano imamo visok nivo vakcinisane djece. Dvije godine pandemije kovida učinile su da je došlo do nešto nižeg obuhvata djece zbog prisustva same bolesti. Ali smo u prošloj godini imali 88 odsto potpuno vakcinisanih, a prve doze primilo je 85 odsto djece uzrasta od godinu dana-rekla je Golijaninova.


Visok obuhvat vakcinisane djece MRP vakcinom doprinosi da ne dolazi do epidemija bolesti morbila, rubeole i parotitisa koje su veoma zarazne i lako se prenose, izazivaju komplikacije kod djece i imaju teške kliničke slike, rekla je Golijaninova. U Foči je u posljednjih deset godina registrovan samo jedan oboljeli od parotitisa. Golijaninova navodi da je visok obuhvat vakcinisanih i drugim vakcinama iz obaveznog kalendara imunizacije.

-Slabiji obuhvat bio je za vakcinu protiv morbila, što je i očekivano s obzirom na različita raspoloženja u tom periodu i djelovanje antivakcinalnih pokreta, jer je MRP vakcina dovođena u vezu sa autizmom, pa nešto manje od 40 roditelja nije željelo da vakciniše djecu. Međutim, kako je prošle godine došlo do pojave morbila u Srbiji interesovanje roditelja za vakcinaciju djece se vratilo, tako da nam se javljaju-rekla je Golijaninova.

Kako dodaje Golijaninova svi roditelji bi trebali da ispoštuju kalendar obavezne imunizacije jer to stvara kolektivni imunitet na zarazne bolesti a preventivna metoda je najbolji i najjeftiniji način zdrave populacije.


-Zbog toga je i cilj da se što veći broj djece vakciniše. Kalendarom vakcinacije prema starosnoj dobi predviđeno je vrijeme kada djeca počinju da se vakcinišu i kojom vrstom vakcine. Protiv morbila, rubeole i parotitisa djeca se vakcinišu sa navršenih godinu dana i u tom periodu je i najbolji imuni odgovor. Važno je znati da postoje djeca koja iz nekih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao što su djeca sa postojećim drugim oboljenima ili imunosupresijom. Iako ne mogu da prime vakcinu, možemo ih zaštititi tako što ćemo ostalu djecu vakcinisati i stvoriti dobar kolektivni imunitet, koji će štititi tu nevakcinisanu djecu-naglasila je Golijaninova.

U Foči bi uskoro trebala da počne vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, a trenutno se radi promocija ove vakcine u školama. HPV vakcina preporučuje se djeci od 11 do 14 godina a štiti od malignih bolesti grlića materice i polnih organa.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: