Kultura

Zmijanjski vez iz RS sa Uneskove liste pred fočanskom publikom

07.09.2020 | 11:36 Zmijanjski vez iz RS sa Uneskove liste pred fočanskom publikom

Izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena sutra u Muzeju Stare Hercegovine.

Izložba Muzeja Republike Srpske “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena sutra u Muzeju Stare Hercegovine.

Najznačajniji projekat Muzeja Republike Srpske je nominacija Zmijanjskog veza 2013. godine na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva i njegov upis na listu 2014. godine.

Da bi se promocija i prezentacija Zmijanjskog veza uradila na najvišem nivou Etnološko odjeljenje Muzeja je 2015. godine pripremilo i javnosti prezentovalo izložbu “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno  nasljeđe”.

Na izložbi su predstavljeni nosioci Zmijanjskog veza u 21. vijeku. Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera sa radionicama Zmijanjskog veza.

Realizovana je pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića.

Pored Narodne Skupštine prikazana je i u Etnografskom muzeju u Beogradu, Muzeju Istočne Bosne u Tuzli, Muzeju Grada Zenice u Zenici, Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu, Muzejskom kompleksu Kolomenskoje u Moskvi,  Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Otvaranje izložbe, koju će Fočaci moći da pogledaju do kraja mjeseca, je u 19 časova, najavljeno je iz Muzeja Stare Hercegovine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: