Zdravstvo

Ristanović: HPV vakcina važno oružje u borbi protiv malignih oboljenja

12.04.2023 | 18:18 Ristanović: HPV vakcina važno oružje u borbi protiv malignih oboljenja

Nabavkom vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Republici Srpskoj napravljen je veliki iskorak u borbi protiv malignih oboljenja koje taj virus uzrokuje, a samim tim će se povećati zaštita reproduktivnog zdravlja stanovništva, rekao je direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović.

Podsjetio je da HPV virus uzrokuje rak grlića materice, koji je četvrti najčešći rak kod žena i u stalnom je porastu u Republici Srpskoj.

-Broj novooboljelih od raka grlića materice u Republici Srpskoj stalno raste, dovoljno je navesti podatak da je incidenca-broj oboljelih na 100.000 žena, u 2019. godini  iznosila 33,8, što je zaista poražavajuće. Incidenca u Srbiji je 27 na 100.000 žena, a Srbija je krenula sa vakcinacijom tek prošle godine. Slovenija je počela sa vakcinacijom 2009. godine, a incidenca u ovoj zemlji je danas sedam odsto. Vakcinacija u Hrvatskoj je počela 2015. godine, a njihova incidenca je 13 odsto. Mi smo dugo čekali na ovu vakcinu, koja će znatno smanjiti incidencu obolijevanja, a samim tim i mortalitet-naveo je Ristanović.

Ristanović je, gostujući u jutarnjem programu Radio Foče, potvrdio da su HPV vakcine stigle u Dom zdravlja, te da će uskoro početi vakcinacija.

-Cilj nam je da informišemo javnost sa efektima ove vakcine koja se može primijeniti kod osoba uzrasta devet i više godina. U Domu zdravlja je dostupna i besplatna za djecu od 11  do 14 godina života i prima se u dvije doze. U pitanju je najbolja, devetovalentna vakcina koja štiti od devet podtipova humanog papiloma virusa, izazivača ozbiljnih premalignih i malingnih oboljenja genitalnih organa, analne regije i područja usta i grla, kako u ženskoj tako i u muškoj populaciji, a najčešće se prenose polnim putem-istakao je Ristanović.

Dodao je da će Higijensko–epidemiološka služba Doma zdravlja biti na raspolaganju za sve dodatne informacije o vakcinama koje se u svijetu koriste dvadesetak godina bez implikacija.

-Vakcina se sastoji od jednog proteina, nije živa vakcina i ne može se desiti da se od nje dobije humani papiloma virus, niti bilo kakvo maligno oboljenje. Bezbjedna je, ne utiče na plodnost, ne može da izazove infekciju. Jedino se mogu javiti lokalne reakcije, kao i kod svake vakcine, bol na mjestu aplikacije, zamor i blago povišena temperatura, i to su jedine nuspojave. Ova tema je ozbiljna i veoma značajna, cilj je da mlade usmjerimo ka putu zdravlja, a u školama ćemo kroz predavanja upoznati i roditelje i djecu o ovoj temi-pojasnio je Ristanović.

Poručio je da HPV vakcina nije obavezna, preporučena je i vakcinacija  je na dobrovoljnoj bazi.

Detalje o ovoj temi poslušajte u razgovoru sa direktorom Doma zdravlja, Miroslavom Ristanovićem, koji je i specijalista ginekologije i akušerstva. Razgovarala Radmila Prvulović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: