Vijesti

Na Tjentištu otvoren Centar za istraživanje i ekologiju

04.09.2020 | 18:37 Na Tjentištu otvoren Centar za istraživanje i ekologiju

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je zajedno sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom i direktorom Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejanom Pavlovićem otvorila Centar za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu.

Novoizgrađeni Centar okupljaće đake, studente, profesore i naučnike iz Srbije i BiH, ali i drugih zemalja Evrope i svijeta. U prizemlju su laboratorije, a na prvom i drugom spratu sobe i apartmani. Centar je dio projekta prekogranične saradnje BiH i Srbije, koji će šumarskim fakultetima dvije zemlje omogućiti naučni rad u prašumi Perućica, kao jedinstvenom dragulju prirode, čime će se ujedno povećati nivo njene zaštite. Evropska unija i Nacionalni park uložili su u ovaj projekt više od milion maraka.

“Drago mi je da sredstva nisu otišla samo u izgradnju ovog  prekrasnog objekta, već je investicija otišla i u ljude, sa novih pet radnih mjesta koja će biti otvorena”, rekao je ambasador Satler.

Predsjednica Srpske sa ambasadorima više zemalja obišla je Dolinu heroja, izrazivši zadovoljstvo što je u Nacionalnom parku iz godine u godinu sve više obnovljenih objekata.

“Sjetićemo se da su ovdje bile ruine, da smo angažmanom Vlade Republike Srpske ulagali znatna sredstva u rekonstrukciju objekata, u oživljavanje  određenih aktivnosti, velikog koncerta po kojem je ovo mjesto prepoznatljivo već nekoliko godina. Uz angažman i sredstava Vlade Srbije i EU, smatram da će ovo služiti kao sjajan primjer šta zajedno možemo uraditi”, rekla je Cvijanovićeva.

Direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović zahvalio je Cvijanovićevoj i Satleru za izuzetnu podršku, ističući da je ovo istorijski dan za kompleks na Tjentištu.

“Centar će obezbijediti uslove za rad svim naučnicima i istraživačima sa svih strana, a mnogi od njih već odavno su pokazali interesovanje za uspostavljanje ovakvog moderno opremljenog istraživačkog centra, izgrađenog po najvišim evropskim standardima”, rekao je Pavlović.

On je napomenuo da će se od naredne godine život u prašumi Perućici putem kamera moći pratiti u čitavom svijetu, a zahvaljujući projektu Virtualna stvarnost u Perućici. Najavio je i izgradnju planinarskog doma podno Maglića i obnovu paviljona C na Tjentištu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas posjetu Nacionalnom parku “Sutjeska”, kao i obilazak ove turističke destinacije za grupu ambasadora u BiH.


Tokom obilaska ambasadori su se upoznali o prirodnim ljepotama nacionalnog parka, kao i o istorijskom značaju Sutjeske i Spomen-parka “Tjentište”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Posjetu Nacionalnom parku “Sutjeska” Cvijanovićeva je organizovala u okviru kampanje “Doživi Srpsku”, čiji cilj je promocija turističkih potencijala Republike Srpske.

Nakon zajedničkog obilaska, Cvijanovićeva je upriličila radni ručak za predstavnike diplomatskog kora u BiH, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: