Zdravstvo

Brigu o oralnom zdravlju početi od ranog djetinjstva

20.03.2023 | 13:39 Brigu o oralnom zdravlju početi od ranog djetinjstva

„Budite ponosni na svoja usta“ slogan je kampanje kojom stomatolozi širom svijeta nastoje da podignu svijest o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju opšteg zdravlja. U kampanju, koja se provodi povodom 20. marta, Svjetskog dana oralnog zdravlja, uključen je i fočanski Dom zdravlja.

Oralne bolesti među glavnim su uzročnicima zdravstvenih komplikacija, a na ljude mogu negativno da utiču tokom čitavog života. Osim što dovode do bola, neprijatnosti i socijalne isključenosti, bolesti usta i zuba često su povezane i sa drugim drugim hroničnim zdravstvenim problemima, upozoravaju stomatolozi.

Ističu da se oboljenja usne duplje mogu spriječiti još u ranom djetinjstvu, kada briga o oralnom zdravlju treba i da počne, zbog čega je uz redovnu i pravilnu oralnu higijenu, neopodna i pravilna ishrana.

Redovni stomatološki pregledi kako djece, tako i odraslih, bez obzira da li je zub zabolio, se podrazumijevaju.

Specijalista preventivne i dječije stomatologije u Domu zdravlja Foča Miroslav Matović kaže da je karijes najrasprostranjenije oboljenje zuba, ali da ne treba zanemariti i zubni plak, koji izaziva krvarenje desni.

-To se javlja kao posljedica nepravilnog održavanja oralne higijene i najprije moramo da krenemo od trudnice, odnosno majke, da joj kažemo kako će djetetu pokazati pravilan način pranja zuba. Preporučuje se da djeca zube peru najmanje dva puta, ujutru i uveče, da pranje zuba traje od tri do pet minuta i da koriste najmekšu četkicu. Nešto starijoj djeci preporučuje se da zube peru i pola sata nakon ručka-rekao je Matović gostujući u programu Radio Foče.


Da bi se očuvalo zdravlje usne duplje Matović savjetuje i brigu o načinu ishrane.

-Treba izbjegavati gazirana pića, brzu hranu i hranu koja sadrži dosta šećera, koja je meka, ljepljiva, jer negativno utiče na oralno zdravlja, naročito na meka i tvrda zubna tkiva. Poželjno je unositi hranu bogatu vitaminima i mineralima, što više voća, mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa i slično. U početku, dok su djeca mala preporučuje se mekša hrana, a kasnije je poželjna tvrđa hrana, da bi se izazvalo bolje mehaničko samočišćenje i veća stimulacija pljuvačke-rekao je Matović.

Navodeći da je strah među glavnim razlozima zbog kojih se izbjegava odlazak kod stomatologa, Matović je pozvao roditelje djece predškolskog uzrasta da ih odvedu na preventivni pregled i da se upoznaju sa stomatologom, kako bi se otklonio eventualni strah.

-Najbitnije je roditelji svojoj djeci peru zube, da kod njih razvijaju svijest o zaštiti oralnog zdravlja, te da ih dovedu kod stomatologa bez ikakvog bola. Kada se pojavi bol svi imamo probleme i zbog toga je prevencija najbitnija-rekao je Matović.

On je ocijenio da se situacija u vezi sa kvalitetom oralnog zdravlja u Foči iz godine u godinu poboljšava, te da je u odnosu na prije 15 godina primijetan napredak.

U cilju skretanja pažnje na važnost očuvanja zdravlja zuba Dom zdravlja Foča organizovao je edukativnu radionicu za štićenike Udruženja „Tračak nade“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: