Vijesti

Roditeljski nadzor i razgovor sa djecom najbolja prevencija opasnosti sa interneta

18.03.2023 | 12:37 Roditeljski nadzor i razgovor sa djecom najbolja prevencija opasnosti sa interneta

Roditelji nisu svjesni opasnosti koje djecu vrebaju u digitalnom okruženju, a da bi se zaštitila od negativnih pojava na internetu neophodan je nadzor djece od strane roditelja i neprestani razgovor sa njima, poručio je na predavanju u Foči Aleksandar Miladinović, načelnik Odjeljenja za policijsku obuku na Policijskoj akademiji u Banjaluci.

Predavanje pod nazivom “Prevencija negativnosti na društvenim mrežama”, koje je sinoć u Centru za kulturu i informisanje organizovala Policijska uprava Foča, privuklo je veliki broj roditelja.

Kroz primjere koje je policija u Srpskoj i Federaciji BiH zabilježila, Miladinović je približio roditeljima kako djeca nesvjesno i olako, ukoliko nisu pod nadzorom, mogu da upadnu u zamke pedofila.

“Pokušavamo da roditelje informišemo koja je njihova uloga u prevenciji negativnosti na društevnim mrežama i što je najbitnijie kako da ostvare komunikaciju sa djetetom, da vide šta im dijete radi, s kim se dopisuje, koliko ima virtuelnih prijatelja, da ostvare takav način komunikacije da djeca u svakom  momentu mogu da im se povjere ukoliko posumnjaju na određene nagativnosti koje su prema njima ispoljene na društvenim  mrežama”, rekao je Miladinović Radio Foči.

Policija ovakvim predavanjima ukazuje na opasnosti od krađe internet profila, zatim od elektronskog vršnjačkog nasilja- izlaganja ponižavanju na društvenim mrežama od strane vršnjaka, te pornografije, pedofilije, ucjenjivanja i iznuđivanja i daje savjete roditeljima kako da prepoznaju potencijalne simptome da je dijete žrtva.

“Ako dijete noću često pristupa društvenim mrežama, ima dugu interakciju, dopisuje se sa nepoznatim ljudima, ima dosta nepoznatih lica koja su mu prijatelji ili pratioci na društvenim mrežama, dijete je anksiozno, nakon što pristupa internetu bijesno je, razdražljivo, povučeno u sebe, popušta u školi, internet koristi isključivo za komunikaciju preko društvenih mreža ili za posjetu nekakvim sajtovima, a ne za školske svrhe- to su sve simptomi na koje bi roditelji trebali da reaguju, da popričaju sa djetetom, da vide u čemu je problem, da vide s kim i kakvu interakciju ostvaruje i ukoliko nešto posumnjaju prijave policiji ili drugim subjektima uključujući školu”, navodi Miladinović.

On ističe da roditelji najčešće nisu svjesni da im djeca društvene mreže koriste u tolikoj mjeri i na takav način da ugrožavaju svoju bezjednost.

“Roditelji misle da postoji neki čarobni štapić koji može jednostavno da riješi te probleme, da dijete stavi pod neko stakleno zvono da bude bezbjedno- to ne postoji. Sa djetetom se mora pričati, mora se konsantno edukovati o mjerama opreza i što je veoma bitno roditelji moraju ostvariti komunikaciju sa djetetom, da ono ne potraži podršku kod nekih drugih nepoznatih lica, već da tu podršku ima kod roditelja”, poručio je Miladinović.

On je nakon predavanja podijelio više primjeraka Priručnika za prevenciju negativnosti društvenih mreža za roditelje, koji je besplatno dostupan i u digitalnoj formi na interent stranici education.muprs.org Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Miladinović je istog dana održao predavanja i za učenike osnovnih škola “Veselin Masleša” i “Sveti Sava”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: