Vijesti

Dragan Milanović reizabran za predsjednika Udruženja RVI Foča

17.03.2023 | 17:33 Dragan Milanović reizabran za predsjednika Udruženja RVI Foča

Skupština Udruženja ratnih vojnih invalida Foča reizabrala je Dragana Milanovića za predsjednika ove organizacije, dok će Branislav Vuković u naredne četiri godine obavljati funkciju predsjednika Skupštine Udruženja. Izbornoj skupštini na kojoj su izabrani i članovi Predsjedništva prethodila je redovna godišnja sjednica na kojoj su usvojeni izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu, kao i plan rada Udruženja za ovu godinu.

Istaknuto je da će u narednom periodu prioriteti rada Udruženja ratnih vojnih invalida Foča biti da se sa Savezom ratnih vojnih invalida Republike Srpske izbore za povećanje invalidnine.

-Od 2009. godine nismo imali značajna povećanja invalidnine, ove godine povećanje je 13,5 odsto i mi nismo zadovoljni. Pokušaćemo sa Savezom da se izborimo za novo povećanje do kraja ove ili početka iduće godine. Da prosjek obračuna lične i porodične invalidnine bude neto prosjek plate u Republici Srpskoj iz prošle godine-rekao je predsjednik Udruženja RVI Foča Dragan Milanović.


On je naveo da će se zalagati i za veća prava i povlastice ratnih vojnih invalida od pete do desete kategorije.

-Ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije pružena je mogućnost za banjsko-klimatsko liječenje, imaju povlastice za kupovinu automobila, dobijaju novčana sredstava za ortopedska pomagala i slično. Međutim, ratni vojni invalidi od pete do desete kategorije, čije je stanje sve lošije kako godine prolaze, nemaju jednaka prava kao ostale kategorije-rekao je Milanović.

Ovim kategorijama ratnih vojnih invalida nastojaće da pomognu i kroz projekte, programe podrške i različite oblike donacija.

-Konkurisali smo kod resornog Ministarstva za sredstva od lutrije, kako bismo pomogli ratnim vojnim invalidima od pete do desete kategorije. Oni imaju jednake potrebe kao i drugi ratni vojni invalidi, ali su im invalidnine mnogo manje od ostalih. Za te namjene u prethodnoj godini iz budžeta Udruženja smo izdvojili 7.000 KM i ove godine ćemo pokušati da nađemo balans kako bismo im pomogli-rekao je Milanović.

U 2022. godini budžet Udruženja iznosio je 38.000 KM.

Udruženje ratnih vojnih invalida Foča broji 250 članova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: