Vijesti

Potpisani ugovori o donaciji 12 plastenika

02.09.2020 | 14:11 Potpisani ugovori o donaciji 12 plastenika

Njemačka nevladina organizacija „ASB“ u saradnji sa Opštinom Foča obezbijedila je 12 plastenika sa svom pratećom opremom i sjemenskim materijalom za korisnike iz socijalno ugroženih porodica i kolektivne korisnike na području ove lokalne zajednice kojima bi plastenički uzgoj trebalo da pomogne u obezbjeđivanju hrane za vlastite i druge potrebe.

Njemačka nevladina organizacija „ASB“ u saradnji sa Opštinom Foča obezbijedila je 12 plastenika sa svom pratećom opremom i sjemenskim materijalom za korisnike iz socijalno ugroženih porodica i kolektivne korisnike na području ove lokalne zajednice kojima bi plastenički uzgoj trebalo da pomogne u obezbjeđivanju hrane za vlastite i druge potrebe. Plastenici su dio projekta „Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH“ koji sa 150.000 evra finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Njemačke.

Donaciju je u Foči dobilo devet socijalno ugroženih porodica i tri ustanove, među kojima su OŠ „Sveti Sava“, Srednjoškolski centar i Kazneno-popravni zavod.

Uz pomoć plastenika tridesetdvogodišnji Fočak Dragan Perišić moći će da uozbilji poljoprivrednu proizvodnju kojom se, u nedostatku zaposlenja, godinama bavi u selu Potpeć, prehranjujući porodicu.

-Poljoprivreda mi je jedini izvor prihoda, tako da će nam plastenik mnogo značiti za nastavak proizvodnje. Do sada sam na otvorenom uzgajao krompir i druge poljoprivredne proizvode, a sada ćemo u plasteniku zasijati sve što uspijeva na našem području-rekao je Perišić.

Plastenik će dobro doći i učenicima OŠ „Sveti Sava“, koji se, kroz Učeničku zadrugu „Mladost“, bave sadnjom voća i cvijeća.

-Učenici su već uzgajali cvijeće, začinsko bolje, imamo i mali voćnjak u našem dvorištu, tako da će uz plastenik to sve biti ozbiljnije i bolje. Osim toga, razvijaće preduzetnički duh, usvajati vrijednosti i prednosti rada i zarade-rekla je direktorica škole Jelena Čančar.

Donacija plastenika obradovaće i fočanske srednjoškolce, posebno one koji su ove godine upisali deficitarno zanimanje rasadničar. Tako će, uz teoretski dio, svoje znanje obogatiti i kroz praktičnu nastavu, kaže direktor Srednjoškolskog centra Krsto Ivanović.

-Imamo i šumarske tehničare koji će, takođe, koristiti plastenik. Pored škole smo pripremili prostor za postavljanje palstenika, osposobljen kadar za rad sa djecom. Krenućemo u proizvodnju sadnog materijala i sezonskih kultura-kazao je Ivanović.

Ukupna vrijednost projekta u Foči je 30.000 maraka, od čega je učešće opštine oko 10.000 maraka, odnosno 40 odsto, a ostatak su donatorska sredstva, pojasnio je načelnik Radisav Mašić.

-Centar za socijalni rad je odabrao devet korisnika iz socijalno ugroženih kategorija, a mi smo tri plastenika, što je novina u projektu, obezbijedili za tri kolektiva, dvije škole i Ekonomiju KPZ-a. Sve svoje obaveze korisnici će na vrijeme izmiriti, a mi ćemo i dalje podržavati ovaj projekat-pojasnio je Mašić.

Projekt menadžer projekta za pomoć socijalno ugroženima porodicama i pojedincima, koji je predstavnik ASB-a, Rusmir Hanić, pojasnio je da se kroz plasteničku donaciju prvenstveno ekonomski osnažuju korisnici i unapređuje poljoprivredna proizvodnja.

-Rezultat će biti proizvodnja povrća koje će korisnici koristiti za sopstvene i druge potrebe. Preciznije, kolektivi koji su dobili donaciju, kao i idividualni korisnici, biće u obavezi da u jednoj godini isporuče po stotinu kilograma proizvoda nekoj ustanovi, organizaciji ili pojedincima koje odredi Centar za socijalni rad. To dođe kao tranzicija altruizma, da su korisnici u obavezi da nekome vrate našu donaciju, a kada kažem donaciju, mislim na partnersku saradnju sa opštinom Foča-pojasnio je Hanić.

Projektom je planirana i obuka korisnika o tehnologiji plasteničke proizvodnje, dok je isporuka plastenika planirana za desetak dana. Pored Foče, projekat se realizuje u još 11 lokalnih zajednica u BiH.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: