Obrazovanje

Učenici OŠ “Veselin Masleša” prvaci Hercegovine u šahu

15.03.2023 | 12:51 Učenici OŠ “Veselin Masleša” prvaci Hercegovine u šahu

Učenici fočanske Osnovne škole „Veselin Masleša“ još jednom su potvrdili da su na prostoru hercegovačke regije najbolji u nadmudrivanju na 64 polja, osvojivši prvo mjesto na regionalnom takmičenju u šahu u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske.

Đaci iz Foče plasirali su se na republički turnir, a prvo mjesto osvojili su u konkurenciji četiri škole iz Hercegovine, koje su prethodno bile najbolje na opštinskim takmičenjima.
Regionalni turnir održan je u sali Centra za kulturu i informisanje, a uz domaćina učestvovali su osnovci iz Trebinja, Gacka i Nevesinja.

Za pobjedničku ekipu nastupili su Vasika Ivanović, Sofija Mimić, Lazar Mimić, Stefan Mitrović, Dijana Radović i Stefan Nosović.

Nastavnik vjeronauke u OŠ „Veselin Masleša“ Radan Mimić, koji vodi šahovsku sekciju, kaže da je u Hercegovini konkurencija uvijek jaka, jer ko god prođe na republičkom takmičenju osvoji neku od medalja.
„Ovaj put smo uspjeli lakše nego što smo očekivali da osvojimo prvo mjesto, jer smo dobili sve tri partije, nismo imali nijedan neriješen rezultat i Trebinjci su ostali iza nas. Prošle godine na republičkom takmičenju bili smo treći, imali smo jedan kiks, pa nam je izmaklo drugo mjesto, a sada se nadamo da nećemo ponoviti taj kiks, imamo šansu i za prvo mjesto. Najveći konkurenti biće nam škole iz Bijeljine i Teslića“, rekao je Mimić.

U Republici Srpskoj u toku su takmičenja u sedam sportova u osnovnim i u pet sportova u srednjim školama, u okviru Malih olimpijskih igara.

Nakon opštinskih, trenutno se širom Srpske održavaju regionalna takmičenja za plasman na finalni republički turnir.

Koordinator Malih olimpijskih igara za regiju Hercegovina Mišo Pešić kaže da je ovo jedan od najmasovnijih sportskih pokreta u Srpskoj.

„Igre okupljaju veoma veliki broj učenika i ideja je da kroz ova takmičenja proširimo bazu u sportskim klubovima, a s druge strane da uključimo i što više učenika koji nisu aktivni članovi sportskih klubova, da bi vidjeli neke ljepše strane sporta i napravili balans između učenja i sportskih aktivnosti“, rekao je Pešić.

Republičko takmičenje osnovaca u šahu održaće se 1. aprila u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: