Obrazovanje

Svetosavska nagrada Dušku Krsmanoviću

08.02.2023 | 18:42 Svetosavska nagrada Dušku Krsmanoviću

Obrazovanje, nastavni proces i školski sistemi su najvažniji stubovi jednog društva. Pored države, o tome, u prvom redu, odgovornost nose nastavni kadrovi i zaposleni u školama. Da bi došlo do unašređenja i razvoja obrazovanja, nastavnici moraju uložiti veliki trud i biti požrtvovani u tom poslu.

Najbolji nastavnici u Republici Srpskoj su 28. januara na svečanosti u Banja Luci nagrađeni Svetosavskom nagradom za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju.

Među 24 nagrađena nastavnika osnovnih škola u RS je i Duško Krsmanović, profesor srpskog jezika i književnosti, nastavnik u OŠ „Sveti Sava“ u Foči.

Njegov trud i aktivnost u školi i van škole u poslovima obrazovanja, naučnog rada i vannastavnih poslova prepoznati su i nagrađeni od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. Za njega je to podstrek i obaveza za održavanjem postignutog kvaliteta.

„Što se tiče mog angažmana, smatram da je to prvenstveno rad na medijskoj pismenosti kod učenika, kroz dječiji dnevnik koji već nekoliko godina pravim sa svojim učenicima, dalje, tome je doprinio rad naše Učeničke zadruge „Mladost“ naše škole, čiji sam koordinator, a učestvovao sam i kao predstavnik Republike Srpske na seminaru o holokaustu koji se održao na Institutu „Jad Vašem“ u Jerusalimu“, kaže Krsmanović. Nagrađeni nastavnik je nosilac i realizator brojnih projekata sa vladinim i nevladinim organizacijama koji su doprinosili promociji obrazovanja i napretku školskog sistema.

Krsmanović kaže da se trudi da kombinuje tradicionalnu i modernu nastavu. „Trudim se da kod učenika razvijem kritičko mišljenje i iskoračim iz postojećeg nastavnog plana i programa. Želim da se bavimo i stvarima koje su životne, koje su iskustvene i na drugi način korisne učenicima, da na neki način iskoračimo iz učionice“, kaže Krsmanović.

Pored navedenih aktivnosti, Krsmanović je bio uspješan u kreiranju nekoliko izdanja koja njeguju kulturu sjećanja pa je, u saradnji sa kolegama i pod vođstvom profesora Rada Lalovića,  objavljeno nekoliko knjiga koja govore o srpskoj poeziji stradanja i patnje i važnosti očuvanja sjećanja u našem narodu. Neki od tekstova uvršteni su u nastavni proces, što je poseban doprinos u analizi djela, kako bi učenici bolje usvojili znanja u toj književnoj vrsti.

Načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović, danas je organizovao prijem za nastavnika Krsmanovića. On je izrazio zadovoljstvo uspjehom koji postižu sve fočanske obrazovne ustanove, od vrtića, do fakulteta.
„Moram da izrazim zadovoljstvo što su kadrovi iz Foče četvrti put dobitnici ove nagrade, a četiri godine je kako je ona ustanovljena, pa svake godine neko iz Foče je dobije. Kriterijumi su jako ozbiljni i oštri, a to samo pojačava naš intenzitet zadovoljstva i ponos. Iz drugih obrazovnih ustanova naše opštine je ostalo ljudi koji nisu dobili nagradu ali ne treba da gube nadu i mislim da su među najboljima u Republici Srpskoj“, rekao je Vukadinović.

Najveću ulogu i važnost u obrazovanju učenika imaju nastavnici. Direktno od njihovog zalaganja i sposobnosti prenošenja znanja zavisi kvalitet nastave i obrazovanja, a od toga budućnost djece i društva uopšte.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: