Zdravstvo

Dom zdravlja Foča: Smanjen broj respiratornih infekcija

28.01.2023 | 16:58 Dom zdravlja Foča: Smanjen broj respiratornih infekcija

U Republici Srpskoj, od početka godine, registrovano je 12.030 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, sa oboljenjima sličnim gripu njih 5.912, dok je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako su naveli iz Instituta, najviše pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu bilo je u regijama Istočno Sarajevo i Foča, a najviše oboljelih je uzrasta do 14 godina.

Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Igor Kapetanov potvrdio je za Radio Foču da se u ovu zdravstvenu ustanovu javlja sve manji broj pacijenata sa respiratornim infekcijama: „Sa zadovoljstvom možemo reći da je smanjen broj respiratornih infekcija i veoma je bitno što se to desilo sa početkom drugog polugodišta u školama. Manje se javlja i djece mlađe od sedam godina, kojih je, tokom januara, u Domu zdravlja bio veliki broj. Sreća je pa se epidemija desila tokom raspusta kad je smanjen broj kontakata među djecom, ako izuzemo proslavu praznika“, rekao je Kapetanov.

LJekari savjetuju građanima primjenjivanje mjera lične te higijene životnog i radnog prostora, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja i redovno provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: