Vijesti

Zamire noćni život u Republici Srpskoj

17.06.2020 | 19:58 Zamire noćni život u Republici Srpskoj

Virus korona je u ovoj godini pokorio svijet i nanio nemjerljive gubitke skoro svim državama. Mjere koje su donošene zaštitile su stanovništvo sa manje ili više uspjeha, a sada se čini da je na virus izmaku i mnogi se trude da oporave svoje poslovanje i obezbijede egzistenciju.

Predstavnici noćnih klubova i kafana u RS smatraju da su im mjeseci u toku epidemije nanijeli nepopravljivu štetu i da je vrijeme da se mjere ukinu jer su procenti zaraženih na nivou statističke greške.

U saopštenju upućenom medijima nastoje ukazati na težak položaj u kome se nalaze te upozoravaju da su ugroženi svi u tom lancu uslužne djelatnosti, od vlasnika klubova i kafana, zaposlenih, dobavljača i saradnika.

“Države regiona ublažile su mjere zabrane kretanja i okupljanja, počeli su sa radom kafići, restorani, tržni centri, frizerski saloni i drugi objekti uslužne djelatnosti. Početkom juna sve države regiona, kao i neke evropske koje su bile najviše pogođene epidemijom, poput Španije i Italije, odobrile su rad noćnih klubova. Federacija BiH i Distrikt Brčko pridržavaju se modela provođenja mjera tih država pa je sada noćni život u njima kao i prije pojave virusa. Republika Srpska je jedina koja i dalje drži najstrože mjere zabrane iako je broj zaraženih u prethodnim mjesecima bio baš u tom entitetu”, navodi se u saopštenju.

To je ujedinilo predstavnike noćnih klubova Srpske, koji smatraju da su nakon tri mjeseca zabrane rada egzistencijalno ugroženi. Navode da stanovnici Srpske masovno odlaze u Federaciju BiH, Hrvatsku i Srbiju i tamo ostavljaju svoj novac, a kafići u RS preuzimaju ulogu klubova i sve češće organizuju dnevne žurke na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Predstavnici noćnih klubova zahtijevaju ublažavanje mjera i ukidanje zabrane rada.

Ovu inicijativu su podržali i svi predstavnici svečanih i svadbenih salona koji, takođe, u ovom trenutku trpe ogromne gubitke nakon otkazivanja svih svadbi, proslava, seminara, konferencija i drugih skupova koji su bili zakazani u ovo vrijeme, kao i svih svečanosti koje su bile planirane tokom ljeta, jer ublažavanje mjera još nije na vidiku.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: