Vijesti

Novitović: Fočanske službe posvećene i odgovorne

17.01.2023 | 16:42 Novitović: Fočanske službe posvećene i odgovorne

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je opština Foča odgovorno pristupila svim aktivnostima definisanim zakonom o zaštiti i spasavanju i planom odbrane od poplava. Novitović je u Foči, nakon sastanka sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem, pohvalio rad svih opštinskih službi navoideći da posvećeno i odgovorno obavljaju svoj posao, što građanima uliva sigurnost.

Novitović je rekao da je Uprava civilne zaštite Republike Srpske formirala  tri centra – Foča, Višegrad i Trebinje iz kojih će se pratiti situacija zbog najavljenih obilnih padavina, a time i rizika od poplava.

-To će doprinijeti mnogo boljoj komunikaciji i koordinaciji između republičkih i opštinskih institucija i službi, što podrazumijeva da ćemo blagovremeno donositi odluke o potrebi angažovanja materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva-rekao je Novitović.

Novitović je rekao da je opština Foča u stalnoj komunikaciji sa Hidroelektranom “Mratinje” na rijeci Pivi u Crnoj Gori od čijeg režima rada u velikoj mjeri zavisi nivo Drine.

-Prati se ta situacija, kao i meteorološka situacija, ali ćemo biti tu na terenu da zajednički donosimo odluke i sve što je potrebno. Čuli smo da je plavnom talasu sa Pivskog jezera, ukoliko dođe do prelivanja vode na hidroakumulaciji, potrebno između sat i dvadeset do sat i po da stigne do Foče. Imamo dovoljno vremena da procijenimo šta nam je potrebno i da podignemo nivo sigurnosti građana-kazao je Novitović.
Načelnik opštine Milan Vukadinović pojasnio je da su od HE “Mratinje” dobili pisani odgovor da trenutno ne postoji bojazan od plavnog talasa.

-Prema ovom njihovom dopisu, trenutno nemamo razloga za strahovanje. Naravno, pratićemo dalje situaciju i u direktnoj smo komunikaciji sa upravom HE na Pivi. Moram da izrazim zadovoljstvo što je Vlada Srpske uputila republičku Civilnu zaštitu u Foču, Višegrad i Trebinje. Dogovorili smo formiranje zajedničkog štaba na nivou opštine sa republičkom civilnom zaštitom, gdje su ljudstvo i tehnika maksimalno na raspoloaganju. Sve naše službe su u pripravnosti i uradile su maksimalno što se moglo učiniti, ne želimo da širimo paniku već sa preventivnim mjerama želimo da preduprijedimo eventualne neželjene posljedice, poput onih iz 2010. godine-rekao je Vukadinović.

Vukadinović je još jednom apelovao da građani uklone svoja materijalna dobra u blizini priobalnih područja i da štite svoju imovinu.

Vodostaj rijeka na području Foče je normalnom i očekivanom nivou za ovo doba godine, a padavine su umjerene. U Crnoj Gori padavine su intenzivnije pa se očekuje brže punjenje akumulacije, međutim, za sada je sve u željenim okvirima, a službe Civilne zaštite su u pripravnosti.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se ove sedmice očekuju obilne padavine, na jugu i obilnije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: