Vijesti

Osnovano Udruženje razvoj sela – RAS: Povratak u selo, moguć i neophodan

31.08.2020 | 17:31 Osnovano Udruženje razvoj sela – RAS: Povratak u selo, moguć i neophodan

Povratak u selo biće osnovni zadatak novoosnovanog Udruženja razvoj sela – RAS. Udruženje su osnovali Fočaci uglednih karijera i obrazovanja, mahom univerzitetski profesori.

Povratak u selo biće osnovni zadatak novoosnovanog Udruženja razvoj sela – RAS. Udruženje su osnovali Fočaci uglednih karijera i obrazovanja, mahom univerzitetski profesori.

Oživljavanje fočanskih sela, koja godinama pustoše i gase se, vraćanje i zadržavanje mladih u ta područja, te modernizacija ruralnih oblasti, samo su neki od pravaca djelovanja Udruženja „RAS“, kaže jedan od osnivača Vajo Krunić, profesor na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu.

-Najvažnija i ključna stvar je kako doći do sela, dakle putevi. Zato je naš glavni cilj infrastrukturni elementi, koji podrazumijevaju ne samo putnu komunikaciju, već i elemente za plastenike, stoku, navodnjavanje i druge aktivnosti neophodne za život. Moramo da razmislimo i šta sa zemljom u selima koju niko ne koristi. Ukoliko neku zemlju neće da obrađuju ni vlasnici ni nasljednici, onda treba iznaći rješenje da se zemlja da onima koji žele da je rade- rekao je Krunić.

Univerzitetski profesor u penziji Milenko Dostić, čije je djetinjstvo vezano za divne dane provedene u selu, a život u gradskoj sredini, smatra da cjelokupno društvo što prije mora preduzeti akcije povratka u seoska područja i ukazati na mogućnosti koje nude.

-Da bi se ojačao, pokrenuo i razvijao seoski ambijent, treba ukazati na ogromen resurse koje sela imaju, naročito ovdje u okolini Foče. Gornji horizonti su prebogati prirodnim resursima, kulturno-istorijskim i brojnim drugim. Sve to treba oživjeti i pomoći da se ugradi u društveni, kulturni, privredni i uopšte život i razvoj-smatra Dostić.

Među članovima Udrženja je i Fočak Zdravko Radanović. Ističe da Foča ima izuzetan ruralni potencijal koji nije iskorišten, naročito u oblasti poljoprivrede i seoskog turizma.

-Neshvatljivo je da Foča u čijem se centru spajaju dvije rijeke nije na pravi način valorizovala njihove obale na način da je, između ostalog, turizam skoncentrisan u gradskom jezgru. A u planinama, jezerima, drugim prirodnim potencijalima tek treba da radi, što je zadatak turističke zajednice, opštine, pojedinaca koji bi trebalo da nađu interes da ulažu u to-istakao je Radanović.

U Udruženju ističu da njihova ideja nije nemoguća, već da je uz dobro strateško planiranje i te kako moguća,  jer naša sela po ljepoti ništa manje ne zaostaju od švajcarskih. Ukoliko bi se u priču uključila i Opština Foča, kao i nadležne republičke institucije, stvorili bi se uslovi za lijep i pristojan život u selu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: