Kultura

Sjećanje na Jabuku kroz sliku i pjesmu

21.12.2022 | 11:29 Sjećanje na Jabuku kroz sliku i pjesmu

„Sjećanje na Jabuku- ljudi govore“ naziv je programa i izložbe fotografija koju u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u subotu, 24. decembra, organizuje Crkveni odbor crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg iz Jabuke kod Foče.

Uz izložbu fotografija sa prostora Jabuke u prošlosti i sadašnjosti, u programu će učestvovati zdravičari, recitatori, guslari i besjednici, a jedan od njih je profesor doktor Rade Simović, sin pokojnog Gavrila Simovića, jabučkog učitelja, navode organizatori.

Nastupiće i muške i ženske izvorne grupe sa pjesmama o Jabuci, kako se to nekada na sijelima radilo.
Program će početi u 17,00 časova.

„Dođite da čujete pjesmu jabučku, dođite da se podsjetimo divnog života jabučkog, dođite da našoj djeci trasiramo staze jabučke“, navodi se u pozivu Crkvenog odbora, koji sličnu manifestaciju planira uskoro da organizuje i u Foči.

Jabuka se do 1995. godine nalazila u sastavu opštine Foča, kada je Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Nad srpskim žiteljima Jabuke počinjen je strašan ratni zločin 23. jula 1992. godine, kada je takozvana Armija BiH na kućnom pragu svirepo ubila 43 mještana.

U 18 jabučkih sela muslimanska vojska tada je popalila sve kuće i pomoćne objekte na koje je naišla ubijajući sve pred sobom, a milosti nije bilo ni za slijepe i nepokretne starice, djevojke i djecu, koje su ubijali i palili u njihovim kućama.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Minirana je i do temelja srušena i mjesna Crkva Preobraženja Gospodnjeg, koja je prilozima vjernika obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Jabučanima.

Za zločin u Jabuci niko nije odgovarao.

Pošto je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom Jabuka pripala FBiH, preostalo srpsko stanovništvo se moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci stradalih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

Jabučani danas žive širom svijeta, a osim u Foči njihova veća kolonija je u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: