Zdravstvo

“S ljubavlju hrabrim srcima”, UB Foča: Nabavka transportnih inkubatora od ogromne važnosti

21.12.2022 | 11:23 “S ljubavlju hrabrim srcima”, UB Foča: Nabavka transportnih inkubatora od ogromne važnosti

Nabavka novih transportnih inkubatora za Pedijatrijsko odjeljenje Univerziotetske bolnice Foča bila bi od ogromnog značaja, s obzirom da je u slučajevima komplikacija najbitniji pravovremen transport beba ka tercijarnoj zravstvenoj ustanovi, ističu fočanski pedijatri.

U ovoj bolnici trenutno imaju jedan transportni inkubator, pa se nadaju da će u okviru najavljene akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“ dobiti bar još jedan, što bi u slučajevima transporta blizanaca omogućilo adekvatan tretman beba u posebnim inkubatorima.

Subspecijalista neonatolog Tatjana Gavrilović Elez navodi da je u Univerzitetskoj bolnici u 2021. godini rođeno 420 beba, od čega 27 prije 37. nedjelje, a 14 beba je transportovano ka tercijarnoj ustanovi, da bi se u ovoj godini broj transportovanih beba povećao.

„U 2022. godini, do sada smo imali 413 rođenih beba, od toga 21 beba je rođena prije 37. gestacione nedjelje, ali smo imali nešto više transportovanih beba, 23 ka tercijarnoj ustanovi“, rekla je Elezova.

S obzirom na veliku udaljenost Foče i Banjaluke, u hitnim slučajevima bebe se iz ove ustanove transportuju u Pedijatrijsku kliniku u Sarajevo.
„Trenutno imamo jedan transportni inkubator, 2019. godište, koji je nabavila naša bolnica, a imamo i jedan stari transportni inkubator van funkcije, star više od 40 godina“, rekla je Elezova.

Prema njenim riječima, u situacijama kada je novorođenčetu potrebno obezbijediti kiseoničku terapiju pomoću aparata sa mehaničkom ventilacijom, te nastavak dalje terapije, najvažniji su prvi minuti i prvi sati, odnosno pravovremen transport ka tercijarnoj ustanovi.

„Od toga zavisi i budući život tog djeteta. Da li će dijete sutra da bude zdravo ili ne, zavisi od toga da se u prvim satima života obezbijedi adekvatna kiseonička terapija“, naglasila je Elezova.

U Univerzitetskoj bolnici priželjkuju da kroz akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“ dobiju makar još jedan transportni inkubator.

„Jer imamo situacije kada imamo blizance, koje moramo da trasnportujemo i tada bi bilo adekvatno da se svaka beba transportuje u posebnom inkubatoru“, dodala je Elezova.

U 2021. godini u fočanskom porodilištu rođeno je osam parova blizanaca, a u ovoj godini do sada 11, dok trojki u zadnje dvije godine nije bilo.

Porodilje su uglavnom iz opština Gornjeg Podrinja, a u manjem broju i Istočne Hercegovine.

U Banjaluci će, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, 26. decembra biti održano 13. donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”, s ciljem obezbjeđenja transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske.

Na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke, iskazana je potreba da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen neonatalni transport.

Nosilac ovogodišnje akcije je Udruženje pedijatara Republike Srpske.

Donatorsko veče biće održano u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 20.00 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: