Kultura

„A3“ format – najpogodnija talasna dužina za povezivanje umjetnika sa publikom

25.11.2022 | 14:22 „A3“ format – najpogodnija talasna dužina za povezivanje umjetnika sa publikom

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža „Magija A3 formata“, na kojoj su izloženi radovi Danijele Novaković iz Rogatice, Draga Ivanovića i Aleksandra Krunića iz Pala, Miloša Popovića iz Istočnog Sarajeva, te Milene Đuković, Danila Ivanovića, Elizabet Hjuz Jovanović, Dragane Kovač, Radmila Kovačevića, Radmila Marića, Vladimira Milanovića, Ivane Mimić, Veselka NJeguša i Dijane Tomović iz Foče.

Danijela Novaković, akademska slikarka iz Rogatice, na izložbi se predstavila sa slikom „Drvo života“ , koja predstavlja život u izolaciji u toku pandemije virusa korona: „Odlučila sam da povežem dječiji svijet i svijet nas starijih u izolaciji. Ovo „Drvo života“ predstavlja moju fantaziju i moje razmišljanje o protoku vremena, a rađeno je flomasterom“.


Na izložbi se sa četiri slike, na kojima dominiraju cvjetni motivi,  predstavio i Drago Ivanović iz Pala. Pozvao je umjetnike da stvaraju i da publici predstavljaju svoje radove: „Zaista ima dosta dobrih umjetnika čija se djela ne vide. Bitno je da sve što stvaramo prikažemo publici, jer je publika željna ovakvih događaja. To se vidjelo večeras jer je posjećenost bila odlična a među publikom je bilo dosta mladih ljudi“.Tri slike, uglavnom rađene tehnikom ulje na platnu, autora Miloša Popovića našle su se na fočanskom „A3 formatu“. „Oduševljen sam posjetom na izložbi. Velika posjećenost je i zbog autora koji su iz Foče ali i zbog Muzeja, koji uspješno radi“, rekao je Popović.


Izložba „Magija A3 formata“ organizovana je na inicijativu akademskog slikara Danila Ivanovića, Fočaka koji živi u Norveškoj, a postavili su je Muzej Stare Hercegovine i fočanski slikar Vladimir Milanović. Milanović navodi da će se truditi da fočansko okupljanje oko A3 formata postane tradicionalno jer ima za cilj da afirmiše akademske slikare mlade i srednje generacije i likovnu publiku, jer afirmacije umjetnika nema bez afirmacije publike: „Svi smo se složili da je vrijeme da pokrenemo neku svoju ideju, nešto što je lično naše i našeg grada. Slučajno smo izabrali format A3, mislimo da je lijep i da dosta može pokazati. Cilj nam je da ova izložba postane tradicionalna, da je podignemo na ozbiljniji nivo, da ukljčimo umjetnike iz drugih gradova i da Foča bude poznata po slikama A3 formata“.
Izložbu slika i crteža „Magija A3 formata“, čiji su pokrovitelji fočanski Centar za kulturu i informisanje i „Art Danilo“, ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do 20. decembra u galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: