Vijesti

O bogatstvu različitosti danas u CKI

17.11.2022 | 11:23 O bogatstvu različitosti danas u CKI

Radionicom „Razlike nas obogaćuju“ u kojoj će učestvovati srednjoškolci i studenti, u fočanskom Centru za kulturu i informisanje danas će biti obilježen Međunarodni dan tolerancije.

Ovaj dan obilježava se širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o međusobnom poštovanju i uvažavanju drugih i drugačijih.
Različitosti u kulturi, tradiciji, ispovijedanju vjere, boji kože, u mišljenjima i stavovima su bogatstvo koje život čine ljepšim i zanimljivijim- univerzalne su vrijednosti kojima uči tolerancija.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1996. godine rezoluciju kojom je 16. novembar proglasila za Međunarodni dan tolerancije.
Godinu ranije, na taj dan, Unesko je usvojio Deklaraciju o načelima tolerancije.
U deklaraciji se između ostalog navodi da tolerancija nije ni popuštanje ni ravnodušnost, nego je poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našega svijeta, naših oblika izražavanja i načina na koji možemo biti ljudi. 
„Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. U svijetu raznolikosti, tolerancija je preduslov za mir”, kaže se u deklaraciji.
Radionica u Centru za kulturu i informisanje počeće u 17,00 časova, a voditelj je direktor ove ustanove Slavica Filipović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: