Zdravstvo

Do Nove godine sve žene treba da se registruju kod ginekologa u Domu zdravlja

17.11.2022 | 11:16 Do Nove godine sve žene treba da se registruju kod ginekologa u Domu zdravlja

Sve žene u Foči bi, do 1.januara, trebalo da se preregistruju kod ginekologa u Domu zdravlja, jer je Univerzitetska bolnica u Foči odustala od primarne zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije, rekao je direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović ističući da je za registraciju neophodno doći u ginekološku ambulantu ove zdravstvene ustanove: „Potrebno je doći u ginekološku ambulantu sa ličnom kartom i popuniti obrazac. Kod ginekloga se registruju žene starije od 15 godina. Nepohodno je da se sve djevojke i žene registruju kako bi Dom zdravlja ugovorio finansijska sredstva za njihove preglede. Može se desiti da se nisu registrovale a imaju potrebu za pregledom.“

Tokom trudnoće, redovni pregledi će se obavljati u Domu zdravlja a porođaj u Univerzitetskoj bolnici, jer se u cijeloj Republici Srpskoj primarna zdravstvena zaštita obavlja u domovima zdravlja, a sekundarna i tercijarna u bolnicama i kliničkim centrima, kaže Ristanović: „Preventivni pregledi trudnica obavljaće se u Domu zdravlja, a porođaji, operacije i intervencije će se raditi u Univerzitetskoj bolnici. Mi imamo odličnu saradnju sa ginekolozima u Bolnici i ako se ukaže potreba za bolničkim liječenjem ili nekom intervencijom mi ćemo tim pacijentkinjama izdati uputnicu. U Domu zdravlja rade dva ginekologa i to je sasvim dovoljno za broj žena u Foči tako da sam siguran da neće biti gužvi i problema u funkcionisanju ginekološke ambulante“.
Ristanović dodaje da je ginekološka ambulanta u Domu zdravlja opremljena savremenim 4D i 3D ultrazvučnim aparatima sa kolor doplerom, te da bi sve žene jednom godišnje trebale obavljati ginekološke preglede.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: