Vijesti

Boračka organizacija Foče proslavila Mitrovdan

08.11.2022 | 14:30 Boračka organizacija Foče proslavila Mitrovdan

Boračka organizacija opštine Foča proslavila je Mitrovdan – krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske. Položeni su vijenci i prislužene svijeće na centralnom spomen-obilježju na kome su upisana imena 646 palih boraca i civila. U Hramu Svetog Nikole služen je parastos poginulim borcima VRS i civilnim žrtvama rata, nakon čega je obavljen slavski obred.

Fočanski borci časno su branili područje svoje i opština širom Srpske. Priticali su u pomoć braći kad god je zatrebalo, od Čajniča, Trnova, Nevesinja, Olova, pa do Grahova. Izdržali su i NATO bombardovanje i ostali na svojim položajima do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjeća predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.


-Borci Foče su najcjenjeniji borci u Srpskoj. Mi to najbolje znamo, jer kada idemo na sastanke Boračke organizacije ljudi nam se poklanjaju, izražavaju poštovanje, upravo zato što je fočanska brigada prošla gotovo kompletno ratište Republike Srpske-rekao je Stanković.
U ponosnoj borbi za Republiku Srpsku život je dalo 499 boraca i 147 civila Foče, a u odbrani je ranjeno 545 boraca. Za neizmjernu zahvalnost i junaštvo, predsjednik Republike Srpske, Fočanske brigade 1994.godine odlikovao je Ordenom Nemanjića.


Uz poruku da svakog Mitrovdana sjećanjem podebljavaju nemjerljiv doprinos fočanskih boraca u očuvanju Srpske, vijence su na Trgu palih boraca položili predstavnici opštinske vlasti, opštinske Boračke organizacije, porodice poginulih boraca.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: