Vijesti

Okrugli sto u Foči: Pomoći mladima da izađu iz apatije

07.11.2022 | 13:19 Okrugli sto u Foči: Pomoći mladima da izađu iz apatije

Ravnodušnost mladih prema problemima koje mogu da prepoznaju u lokalnim zajednicama i neupućenost u načine kojim bi oni mogli da budu riješeni među gorućim su smetnjama za napredak društva. Zbog toga je sa mladima neophodo što više raditi, motivisati ih i pomoći im da izađu iz apatije i preduzmu incijative kojim bi uticali na promjenu trenutne situacije, istaknuto je na okruglom stolu u Foči, koji je okupio mlade iz ove opštine, Zenice, Bugojna, Novog Travnika i Pala.

Za tako nešto potrebna je i veća podrška šire društvene zajednice koja bi trebalo da ima razumijevanja za mlađe generacije i njihove ideje, kao ravnopravne članove društva, poručeno je sa skupa.
Učesnici okruglog stola „Apatija mladih-problem u društvu“ saglasni su i da nezainteresovanost mladih za društvene probleme polazi od predrasuda i straha da iznesu mišljenje, naročito u manjim sredinama.
Jedno od rješenja u borbi protiv apatije u društvu je i organizovanje kroz nevladin sektor, gdje se nudi šansa da se mladi iskažu kroz različite projekte, smatra Lejla Agić iz Zenice.
-Kod nas djeluje više organizacija koje se bave aktiviranjem mladih ljudi, kako bi napravili promjene u lokalnoj zajednici, ali veliki problem predstavlja što pod uticajem stereotipa oni nemaju želju za bilo kakve promjene. Zbog toga mislim da su ovakvi skupovi važni, da bi prvo mogli da objasnimo problem, a potom pravimo promjene-rekla je Agićeva.


Kao jedan od problema istaknuta je i nedovoljna informisanost mladih. Paljani rješenje vide u većoj promociji nevladinih organizacija, kako bi svi bili upućeni u njihov rad.
-Zbog neiformisanosti mladi, ali i njihovi roditelji imaju averziju prema projektima, okruglim stolovima, seminarima i sličnim aktivnostima nevladinih organizacija. To dovodi do njihove nezainteresovanosti, pa političke stranke, konkretno u Palama, dobijaju političke poene-rekao je Paljanin Ognjen Ćirić.
O apatiji kao društvenom problemu slično razmišljaju i mladi iz Bugojna. Adisa Sejfić navodi da strah mladih od eventualnih posljedica da iskažu svoje mišljenje i probleme treba ozbiljno shvatiti. Kaže da strah ili predrasude u društvu mogu dovesti do potištenosti mladih, a poslije i ozbiljnih zdravstvenih problema.


-Susrela sam se sa mnogim ljudima koji su u velikim problemima, kako zbog apatije, tako i drugih stanja, koji utjehu traže u lijekovima, što je pogrešno. Mi kao omladinci možemo na pravi način da dopremo do njih i da nam licem u lice kažu svoje probleme kako bismo im pomogli-rekla je Sejfićeva.
Da ova društvena pojava nije zaobišla ni Foču svjedoče i mladi iz ove opštine. U borbi protiv apatije važnim smatraju transparentan omladinski aktivizam, povezivanje i razmjenu iskustava sa vršnjacima iz različitih sredina.
-Svi treba da razmislimo šta želimo. Samo ovakvim aktivnostima i načinom rada možemo nešto da promijenimo, odnosno negativnu sliku u kojoj se sve lokalne zajednice nalaze-rekla je Fočanka Miona Milić.
Okrugli sto u Foči dio je projekta „Mladi kreatori promjena“ koji provodi Međunarodna organizacija za migracije. Slične aktivnosti organizovane su u Zenici, Bugojnu, Novom Travniku i Palama.


Istaknuto je da je u svih pet lokalnih zajednica u kojima se projekat provodi uočljiva nezainteresovanost mladih. Pomaka, ipak, ima, kaže Mile Vujasin, regionalni koordinator Međunarodne organizacije za migracije.
-Broj mladih ljudi koji se okupio u Foči i drugim zajednicama gdje smo imali aktivnosti daje mi nadu da uspijevamo da ih angažujemo i razbijamo apatiju. Da bismo ih zainteresovali moramo prevazići generacijski jaz koji postoji i razumjeti potrebe mladih ljudi, te aktivnosti koje za njih pripremamo prilagoditi njihovim afinitetima-rekao je Vujasin.
U okviru projektnih aktivnosti koje finansira Ambasada Velike Britanije u BiH organizovan je i Sajam kreativnih radova u Foči.
Projekat „Mladi kreatori promjena“ dio je projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama BiH“ Međunarodne organizacije za migracije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: