Vijesti

Kreativni Fočaci predstavili svoje rukotvorine

05.11.2022 | 17:44 Kreativni Fočaci predstavili svoje rukotvorine

Sajam kreativnih radova u Foči okupio je osam izlagača iz ove opštine. Proizvodi od vune, nakit, dekorativne kutije, slatki poklon paketi, šolje i escajg, te svijećnjaci samo su neki od unikatnih rukotvorina predstavljenih posjetiocima. Pred njima su se našli i likovni radovi, nastali iz hobija, koji fočanskim kreativcima donose dodatnu zaradu.

Fočanka Ljiljana Mastilo stvaranjem neobičnih umjetničkih djela bavi se posljednjih devet godina. Na Sajmu je izložila slike rađene enkaustikom – starom slikarskom tehnikom zagrijavanja voštanih boja.

Voštane boje otapa na pegli, a potom po papiru prevlači peglu, nakon čega nastaju zanimljivi oblici koje je teško naslikati rukom, pojašnjava Mastilo.

-Na internetu sam gledala kako to drugi rade, pa sam i ja probala. Sama sam istraživala mogućnosti miješanja boja i otkrila svoju kreativnu stranu. Slike nastale ovom tehnikom su interesantne za poklon, cijena je povoljna, pa ima zainteresovanih za kupovinu. Radim iz zadovoljstva, ali je i dobro da se popravi kućni budžet-rekla je Mastilo.

Branka Kulić kretivnim radom bavi se duže od deceniju.  

-Dekorišem šolje, radim nakit od polimerne gline, pravim i dekorativne kutije. U ovom poslu sam dugo i ima zainteresovanih za kupovinu. Uglavnom prodajem preko interneta, ali i na sajmovima. Pravljenje ovakvih predmeta, uz to što je hobi, predstavlja i priliku za dodatni prihod-kaže Kulićeva.

Sajam kreativnih radova organizovali su mladi iz Foče, okupljeni u projektu „Mladi kreatori promjena“, koji uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u BiH provodi Međunarodna organizacija za migracije.

-Cilj je da se kreativcima pruži prilika da pokažu svoja znanja, vještine i talente-rekla je koordinator projekta Miona Milić.

Projektnim aktivnostima u Foči predviđen je i okrugli sto o temi „Apatija mladih – problem u društvu“, koji će nakon Sajma kreativnih radova okupiti mlade iz Zenice, Bugojna, Novog Travnika, Pala i Foče.

Projekat „Mladi kreatori promjena“ dio je projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama BiH“ Međunarodne organizacije za migracije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: