Vijesti

Tetimska parohija nakon šest decenija dobila svog paroha

03.11.2022 | 13:45 Tetimska parohija nakon šest decenija dobila svog paroha

Tetimska parohija Srpske pravoslavne crkve, koja obuhvata područje fočanskih mjesnih zajednica Čelebići, Meštrevac i Zavait, a koju je decenijama opsluživao sveštenik Miljevinske parohije, dobila je svog paroha. Blagoslovom njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, za paroha Tetimske parohije postavljen je jerej Miloš Janjić.

Ova odluka obradovala je vjernike tog područja, koji ističu da njihova parohija nakon šezdeset godina, koliko je bila pripojena Miljevinskoj parohiji, ponovo funkcioniše kao samostalna organizaciona cjelina.

Na području Tetimske parohije nalaze se tri crkve- Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima, Svetog Nikole u Rijeci Čelebićkoj i Svetog Đorđa u Vranovini, koja je u izgradnji.

U Čelebićima je u toku i gradnja konaka budućeg ženskog manastira, a iz ove parohije najavljuje i druge aktivnosti, poput uređenja starih crkvišta u Velenićima i Potpeću.

Parohijani su pozvali sve ljude dobre volje, porijeklom sa tog područja, da se uključe u rad i organizaciju Tetimske parohije.

Svete liturgije u Čelebićima služiće se posljednje nedjelje u mjesecu i za veće praznike, najavljeno je iz ove parohije.

Tetimska parohija poznata je po sveštenomučeniku Momčilu Grgureviću, koji je mučenički, odsijecanjem glave, stradao u Čelebićima u novembru 1945. godine.

Njegove mošti danas počivaju  u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog u krugu Bogoslovije u Foči.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: