Vijesti

Fočanske škole spremaju se za nastavu po novom modelu

25.08.2020 | 15:08 Fočanske škole spremaju se za nastavu po novom modelu

Nastava u fočanskim osnovnim i srednjim školama počeće po već utvrđenom školskom kalendaru 1.septembra, ali u izmijenjenim uslovima zbog sveukupne epidemiološke situacije.

Škole se spremaju za početak nove školske godine, prateći preporuke resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo Srpske. Podršku će pružiti i Opština Foča, posebno u organizaciji prevoza učenika i svega što bude neophodno za odvijanje nastavnog procesa.

Fočanski đaci vraćaju se 1.septembra u klupe, uz skraćene časove, podijeljenost po manjim grupama i uz striktno poštovanje epidemioloških mjera. Pred direktorima škola i nastavnicima  veliki izazov-kako uskladiti nastavu po svim propisanim mjerama.

U OŠ „Sveti Sava“ svakodnevno su posvećeni organizaciji početka školske godine. U klupe će ukupno sjesti 660 đaka, ali će nastava izgledati potpuno drugačije.

-Nastava će se odvijati u dvije smjene, u grupama od po 15 đaka. Pošto nam odjeljenja broje više đaka, svako odjeljenje će takođe biti podijeljeno u dvije grupe i oni će raditi u dvije smjene. To je novina na koju ćemo se svi morati navići. Časovi će najvjerovatnije trajati dvadeset minuta, jer kao škola sa nedovoljno prostornog kapaciteta i dvije smjene, ako bismo radili časove po trideset minuta nastava bi trajala do večernjih sati, što svakako nije preporučljivo-rekla je direktorica škole Jelena Čančar.

Slična situacija i u OŠ „Veselin Masleša“. Nastava će biti prilagođena svim mjerama. Eventualni problemi rješavaće se u hodu, uz podršku nadležnog ministarstva i Opštine Foča.

-Imamo ukupno 468 učenika, odnosno 27 odjeljenja, nastava će se odvijati u dvije smjene, časovi po dvadeset minuta. Biće teško uklopiti prevoz učenika i nastavnika, ali riješićemo i to- kazao je pomoćnik direktora škole Ognjen Govedarica.

Problema sa pripremama nastave nemaju u Bogosloviji „Svetog Petra Dabrobosanskog“. Zahvaljujući velikom prostoru nastavu će lako uskladiti sa propisanim mjerama.

-Imamo dovoljan broj uslovnih soba i drugih prostorija da učenici mogu biti bezbjedno smješteni. Učionice su velike , kao i školska trpezarija, pa neće biti problem ispoštovati mjere. Nastava će se odvijati u jednoj smjeni, imamo pet razreda, a svaki razred broji od 12 do 15 đaka. Ukupno ćemo imati oko 60 učenika, ali čekamo da još stignu dokumenti za prvi razred-rekao je rektor Bogoslovije, protonamjesnik Ljubomir Prijović.

Nastava će se u fočanskom Srednjoškolskom centru od 1.septembra odvijati u dvije smjene. Oko 575 đaka raspoređeno je na 27 odjeljenja, dok će nastavu pohađati u manjim grupama, po principu 15 đaka u jednoj učionici, jedan učenik-jedna klupa, uz razmak do dva metra. Dileme oko poštovanja mjera nema u ovoj obrazovnoj ustanovi. Ono što zadaje glavobolju su problemi sa kotlovnicom, dotrajalim krovom i neuslovnim prostorom za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, kaže direktor Krsto Ivanović.

-Nadamo se da ćemo riješiti taj problem sa kotlovnicom i slabim grijanjem, prokišnjavanjem krova i terenima na otvorenom za fizičko. Upoznali smo nadležne o tim problemima i vjerujemo da ćemo naći rješenje-rekao je Ivanović.

Kako bi se nastava u fočanskim školama odvijala bez problema, podršku će pružiti i lokalna uprava. Načelnik opštine Radisav Mašić i direktori škola usaglasili su prioritete koje će rješavati u narednom periodu.

-Nastojaćemo da nastavnici i zaposleni u školama prođu testiranje kako bi sve bilo u redu. Dogovorili smo se danas da ćemo pomoći pri obezbjeđenju prevoza učenika kako bi svi došli u školu i kako tu ne bismo imali problema. Veliki problem imamo u Srednjoškolskom centru zbog grijanja, moramo uraditi dosta toga da bi grijna sezona počela i odvijala se bez problema. Sadašnje satnje u kotlovnici nije dobro i problem se mora dugoročno riješiti-rekao je Mašić.

Osim direktora, nastavnika i cijele društvene zajednice, i roditelji su pred izazovima i bojazni prilikom slanja djece u školu. Svi zajedno treba da sarađuju i prate propisane preporuke, jer su svjesni da je bolje i dvadeset minuta nastave u školi, nego sati onlajn nastave kod kuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: