Vijesti

Plastenici za 20 poljoprivrednih proizvođača

22.08.2020 | 11:10 Plastenici za 20 poljoprivrednih proizvođača

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je ugovore sa 20 poljoprivrednih proizvođača iz ove lokalne zajednice o dodjeli plastenika, čija je površina po 100 kvadratnih metara. Vrijednost projekta koji Opština Foča realizuje sa Karitasom je oko 58 hiljada maraka.

Za pokretanje plasteničke proizvodnje odlučio se dvadesetpetogodišnji Nikola Šolaja. Zasadiće paradajz, papriku i krastavac u mjestu Patkovina. Povrće iz plastenika iskoristiće za svoje potrebe, a planira da ga ponudi fočanskim rafting kampovima.

-Sa roditeljima, babom i djedom u djetinjstvu sam počeo da se bavim proizvodnjom povrća. Za ovaj vid posla sam se opredijelio jer smatram da mladi trebaju da se bave poljoprivredom i da ulažu u svoju državu domaćom proizvodnjom-rekao je Šolaja.

Iste kulture uzgajaće i penzioner Milija Krsmanović iz Dragočave koji povrće namjerava da plasira na pijaci i u trgovačkim radnjama u Foči.

-Kao penzioner u 65. godini odlučio sam da počnem da se bavim poljoprivredom. Imam tržište, a savjet da počnem sa plasteničkom proizvodnjom dobio sam od prijateljice koja ima plastenik-rekao je Krsmanović.

Za početnike u plasteničkoj proizvodnji povrća organizovana je stručna obuka. Naredne dvije godine stručnjaci će nadgledati njihov rad.

-Planirano je da ove aktivnosti budu završene u proljeće, ali zbog pandemije virusa korona primorani smo da nastavimo na proljeće naredne godine. Korisnici će plastenike dobiti u narednih 15 do 20 dana i montaža kreće odmah, dok će isporuka rasadnog materijala biti u proljeće- rekao je savjetnik za povrtarsku proizvodnju u Karitasu Elvedin Alić.

U ovoj godini u plasteničku proizvodnju u Foči investirano je oko 100 hiljada maraka, od čega je polovina obezbijeđena iz opštinskog budžeta, ističe načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

-Ove godine smo podijelili ukupno 33 plastenika poljoprivrednim proizvođačima. Trinaest plastenika dobile su socijalno ugrožene porodice, a tada je Opština učestvovala sa 50 odsto, dok su ostatak finansirali donatori. Ovaj put 20 korisnika će dobiti plastenike, koje finansiraju Opština i Karitas sa po 40 odsto, dok je učešće korisnika 20 odsto-rekao je Mašić.

On je podsjetio da je za podršku razvoju poljoprivrede u budžetu planirano oko 150 hiljada maraka.

-Do sada smo za plasteničku prozvodnju izdvojili oko 50 hiljada maraka. Redovno izdvajamo novac za pčelare, malinare i podsticaje za proizvodnju mlijeka. Planirana sredstva za podršku razvoju poljoprivrede ćemo iskoristiti za te namjene, a sve ostalo je dodatno od donatora i organizacija sa kojima imamo saradnju-rekao je Mašić.

Kroz projekat „Plastenička proizvodnja povrća 2020-2021 u opštini Foča“,  čija je ukupna vrijednost 58.573,40 KM, plastenike će dobiti nezaposlene, socijalno i materijalno ugrožene osobe, kao i mladi sa područja opštine Foča koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihovi uži članovi porodice.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: