Obrazovanje

Nedjelja djeteta: Osnovci upoznati o dječijim pravima

10.10.2022 | 12:24 Nedjelja djeteta: Osnovci upoznati o dječijim pravima

Pripadnici Policijske uprave Foča i predstavnici fočanskog Centra za socijalni rad upoznali su učenike Osnovne škole „Veselin Masleša“ o dječijim pravima. Predavanje je održano povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta.

Kako bi lakše shvatili koja su njihova prava i zašto su ona važna, đacima je prikazan edukativni animirani film. Organizovana je i radionica na kojoj je ukazano da osnovci, iako su još uvijek mali, imaju jednaka prava koja svi moraju da poštuju.

Najmlađi su naučili da bez obzira ko su, gdje odrastaju i u šta vjeruju imaju pravo na siguran i zdrav život, da zadirkivanje vršnjaka nije lijepo, te da imaju pravo da budu zaštićeni.

Osnovci znaju i kome mogu da prijave narušavanje svojih prava u školi.

-U našem razredu nema vršnjačkog nasilja, ali kada bi ga bilo mogli bi da prijavimo razrednom starješini, direktoru, pedagogu ili ostalim nastavnicima. Naučili smo svoja prava, kao što su pravo na igru ili učenje-rekla je Andrea Danilović, učenica šestog razreda.

-Dječija prava treba da se poštuju da bi svi bili srećni i zadovoljni-rekla je Mihaela Smrekić, učenica šestog razreda.

U Centru za socijalni rad Foča kažu da su promocija dječijih prava, njihova zaštita i sprečavanje zloupotrebe djece među glavnim zadacima svih segmenata društva. Ističu da briga o zaštiti dječijih prava mora da bude na većem nivou.

-Na negativnosti društvenih pojava i posljedice koje one donose mora da se ukazuje i u porodici. Sve ono što je dobro treba da polazi od porodice, kućnog vaspitanja, pa roditeljima poručujemo da paze na svoju djecu, da sa njima razgovaraju, da im ukazuju na dobre stvari koje trebaju da čine, a negativne da što više suzbijaju-rekla je Slobodanka Marković, pravnik u Centru za socijalni rad.

Defektolog u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ Jelena Drakul Kostić kaže da briga o djeci i njihovim pravima treba da bude konstantna. Naglašava dobru saradnju škole, Centra za socijalni rad i Policijske uprave Foča, koja se ogleda kroz projekat „Briga o djeci-zajednička odgovornost i obaveza“.

-Sastajemo se na mjesečnom nivou, imamo plan i program koji podrazumijeva brojne aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja eventualnih problema u školama. Rezultati su više od zadovoljavajućih, problema je malo i rješavaju se brzo i efikasno-istakla je Jelena Drakul Kostić.

Povodom obilježavanja Nedjelje djeteta slično predavanje ranije je organizovano i za đake Osnovne škole „Sveti Sava“.

-Cilj predavanja  je preventivno djelovanje i sprečavanje svih oblika nasilja koji mogu da se manifestuju kod maloljetnika-rekla je portparol Policijske uprave Foča Marijana Elez.

Učenici su upoznati da svaki vid vršnjačkog nasilja, ali i druge vrste bezbjednosnih incidenata mogu da prijave policiji na besplatan broj 122.

Međunarodna Nedjelja djeteta obilježava se od 3. do 9. oktobra uz moto „Podijeli radost, znanje i ljubav“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: