Obrazovanje

Studentski dom spreman za novu akademsku godinu

05.10.2022 | 08:57 Studentski dom spreman za novu akademsku godinu

Nova akademska godina je počela, a Studenstki dom u Foči spremno je dočekao studente koji koriste njegove usluge. Svi smještajni kapaciteti su popunjeni, a u planu je izgradnja nove zgrade doma sa 380 mjesta.

Konkurs za smještaj u Studenstkom domu za brucoše je završen, a u toku je konkurs za studente starijih godina. U domu mjesta ima za 354 studenta.  Direktor ove ustanove Vladimir Ivanović kaže da su u domu svi uslovi zadovoljeni i da se spremno dočekala nova akademska godina.

„Za studente 1. godine bilo je predviđeno 80 mjesta i sve je popunjeno, a čak dosta ih je ostalo da im nismo mogli izaći u susret. U toku je konkurs za studente starijih godina studija i za njih je predviđeno 220 mjesta i imamo četiri mjesta za osobe sa invaliditetom. Takođe, imamo i 50 mjesta za studente koji studiraju po programu na engleskom jeziku. Cijena je ostala ista kao i prošle godine, 144 marke, iako su evidentna brojna poskupljenja u svim sektorima. Što se tiče grijanja i kuhinje, tj. ishrane za studente, sve je spremno. Imamo dovoljno energenata za grijanje, i pored skoka cijene i nestašice koja vlada na tom tržištu. Imamo i osam apartmana za profesore Medicinskog fakulteta koji plaća njihov smještaj i ishranu“, kaže Ivanović.

Ipak, dom ima manjak kapaciteta jer je zainteresovanost studenata za smještaj velika, pa uprava zajedno sa Opštinom preduzima aktivnosti i priprema izgradnju nove zgrade studentskog doma.

„U planu je izgradnja novog paviljona Studentskog doma. U saradnji sa Opštinom predviđen je prostor, izrađen je novi Regulacioni plan, urađena parcelacija, a mi smo uradili idejni projekat koji predviđa 380 mjesta. To bi bio jedan moderan objekat sa kongresnom salom i svim pratećim sadržajima. Time bi riješili problem nedostatka smještajnih kapaciteta za naše studente, a i za sve veći broj stranih studenata, što je dobro za dom, za Medicinski fakultet, ali i za grad“, kaže Ivanović.

Pored pružanja usluga studentima, novi paviljon bi omogućio da se pokrene i djelatnost kongresnog turizma, pošto bi se u periodu kada studenti ne borave, mogle održavati razne konferencije, seminari i kongresi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: