Zdravstvo

Otvorena ambulanta u Capama

30.09.2022 | 16:53 Otvorena ambulanta u Capama

U MZ Cape – Ustikolina, koja pripada opštini Foča, danas je otvorena ambulanta. Za oko 300 mještana to će biti od velikog značaja jer neće morati za osnovne zdravstvene preglede ići u Foču.

Za Luku Teševića ovaj projekat mnogo znači, jer, kao stariji mještanin, mnogo puta je morao za osnovne zdravstvene usluge ići u Foču. Kaže da je važno da se gradi i otvara jer stanovništvo na periferiji opštine zavisi i od infrastrukture i od usluga. „Imamo i osam socijalnih slučajeva kojima je pored socijalne usluge, potrebna i medicinska zaštita. Oni najčešće nemaju način da se prebace do fočanskog Doma zdravlja kada im treba. Naša mjesna zajednica se proteže od Rječice do Kozje Luke, pa je ovo od velikog značaja za nas, pored medicinskih potreba ovo je i prostor gdje ćemo se okupljati i dogovarati za sve poslove koje trebamo obaviti“, priča Tešević.

Opština Foča je izdvojila oko 6.000 maraka za realizaciju projekta ambulante u Capama, kaže zamjenica načelnika Opštine Foča, Vesna Rašević. „Opština Foča je prepoznala važnost inicijative i podržala projekat. U ovu novoformiranu ambulantu će dolaziti ljekar iz Doma zdravlja, a sličnu potrebu smo prepoznali i na Tjentištu kako bi se obezbijedio i olakšao pristup mještanima primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, kaže Raševićeva.

Predsjednik MZ Cape – Ustikolina, Milan Gagović, koji je do sada pokrenuo mnoštvo projekata koje je zajedno sa mještanima uspješno realizovao, kaže da je ambulanta u okviru objekta mjesne zajednice vrlo značajna jer je u pitanju mahom staračka populacija na ovom području.

„Pošto je takva populacija, potreba je izraženija, i ovim putem se zahvaljujem opštinskim strukturama i preduzeću „Izvor“. Najčešće ovo stanovništvo nema mogućnost da se u slučaju zdravstvene zaštite doveze do Foče. Hvala svima koji pomažu ruralni razvoj jer time utiču da nam sela ne budu prazna“, ističe Gagović.

Mjesnu ambulantu u Capama opremaće fočanski Dom zdravlja, i intervenisati u skladu sa potrebama stanovništva te mjesne pogranične zajednice. Radove je izvelo preduzeće „Izvor“ Foča.  

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: