Obrazovanje

Đorđe Milanović, sa prosjekom 9.96, briljira na beogradskom ETF-u

30.09.2022 | 16:50 Đorđe Milanović, sa prosjekom 9.96, briljira na beogradskom ETF-u

Fočanski gimnazijalci godinama su važili za neke od najboljih studenata na elektrotehničkim fakultetima u Srbiji, a jedan od njih je i Đorđe Milanović, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, na smjeru “Softversko inženjerstvo”.

Nakon priznanja za đaka generacije u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“, potom priznanja za đaka generacije u Srednjoškolskom centru u Foči, Đorđe Milanović briljira i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, sa prosjekom ocjena 9.96 nakon dvije godine studija.

Na smjeru „Softversko inženjerstvo“ ovaj mladi Fočak lako prelazi sve prepreke. Njegov recept za uspjeh je činjenica da je još od djetinjstva zainteresovan za informatiku i programiranje. Kroz osnovnu i srednju školu najviše se posvećivao upravo informatici. U devetom razredu bio je učesnik Balkanskog prvenstva, a tokom srednje škole redovni učesnik republičkih i državnih takmičenja iz programiranja. Za Radio Foču kaže da mu je to dosta pomoglo da na fakultetu ostvari uspjeh, a pored rada sa nastavnicima i profesorima, dosta toga je naučio sam: „Teško je bilo navići se na takav tempo rada. Za studente koji se nikada nisu susretali sa programiranjem i danas je teško da prate nastavu. Ja sam uspio da postignem što je trebalo do sada zahvaljujući tome što sam se kroz srednju školu bavio programiranjem, istraživao sam, radio na nekim malim projektima, kupovao brojnu literaturu. Zbog toga su mi brojni pojmovi i dobar dio gradiva bili poznati. Predmeti su dosta zanimljivi i kako se oni mjenjaju tako se i kockice iz programiranja slažu i povezuju se stvari do najsitnijih detalja“.

Epidemija virusa korona u mnogome je uticala na način studiranja na Beogradskom univerzitetu. Od prvog dana Đorđevog studiranja, pa sve do danas, nastava se održava on lajn. Samim tim, Đorđe i njegove kolege nisu još uvijek osjetili čari studentskog života: „Za ove dvije godine nismo mogli ni iskusiti čar prisustvovanja predavanjima i komunikacije sa profesorima i asistentima, jer je nastava on lajn. Studiranje se svelo na to da pregledamo predavanje na računaru kada god želimo a da par puta mjesečno odemo na fakultet na laboratorijske vježbe i kolokvijume. I to je teži vid učenja, jer ne postoji način da pitate profesora za nešto što vam nije jasno. Epidemija virusa korona je uticala i na život u studentskom domu, on je bio prilično restriktivan i bilo je zabranjeno sve ono što krasi studentske dane u domu, zabranjena su bila okupljanja i druženja“.

Ni Đorđev indeks nije kao ostali. Posjeduje ga samo u elektronskoj formi na studentskom on lajn servisu. Ali bitnija stvar od toga je da su mu u njemu  upisane skoro sve desetke. Za dvije godine studiranja dobio je samo jednu devetku, zbog koje nije mogao ostvariti stipendiju „Milan Jelić“. U narednoj školskoj godini nada se i ovoj prestižnoj stipendiji. Pored toga, trudiće se da do kraja školovanja zadrži svoje mjesto na budžetu Republike Srbije, koje je za mnoge studente ovog smjera nedostižno: „Svake godine se pravi lista na kojoj je samo 30 studenata koji se finansiraju iz budžeta Srbije. Ako ste jedne godine na budžetu, to vam ne garantuje taj status do kraja školovanja, već konstantno morate ostvarivati najbolje rezultate da bi bili na budžetu. Mnogi se utrkuju da budu na budžetu, jer je školovanje skupo, ali za taj status vam treba prosjek ocjena preko 9.30. To je odličan uspijeh ali ne uspijete da uđete na budžet, i onda mnogi studenti sa tako visokim prosjekom ostanu uskraćeni za studentski dom, stipendiju i  slične povlastice jer je za sve osnovni uslov budžet“, rekao je Đorđe.

Desetke u indeksu biće mu cilj i u nastavku školovanja, a nakon završetka osnovnih i master studija, Đorđeva želja je da se profesionalno ostvari u nekoj inostranoj kompaniji.  

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: