Zdravstvo

Dom zdravlja: Naglo zahlađenje problem hroničnim bolesnicima

23.09.2022 | 18:15 Dom zdravlja: Naglo zahlađenje problem hroničnim bolesnicima

Na sjevernoj zemljinoj polulopti danas je počela jesen. Početak jeseni donosi i niže jutarnje temperature i čestu pojavu zdravstvenih problema za hronične bolesnike.

Prilikom naglih promjena temperature posebnu pažnju na svoje zdravlje i na dnevne aktivnosti moraju obratiti srčani bolesnici, rekao je za Radio Foču Igor Kapetanov, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Foča: „Na nagle promjene temperature posebno su osjetljivi srčani bolesnici i pacijenti koji boluju od plućnih bolesti. Oni treba da prilagode svoje aktivnosti dnevnim temperaturama. Srčani bolesnici trebali bi izbjegavati izlaske rano ujutru kada su niske temperature, a ako si prinuđeni da izađu bitno je da se adekvatno obuku. Kada dođe do niskih temperatura krvni sudovi u srcu se skupe i česti su anginozni bolovi, odnosno bolovi u predjelu srca. Tako da srčani bolesnici, pored redovnog uzimanja terapije posebno moraju da obrate pažnju na adekvatno oblačenje i adekvatno ponašanje“, rekao je Kapetanov.

Izloženost hladnoći nepovoljna je za osobe koje i inače imaju povećan rizik od srčanog udara, a to su oni koji su već tokom života preživjeli srčani udar, oboljeli od različitih bolesti srca i osobe koje boluju povišenog krvnog pritiska i imaju visok nivo holesterola u krvi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: