Vijesti

Tri decenije od zločina na Papratnoj njivi, porodice i dalje čekaju na pravdu

20.09.2022 | 16:11 Tri decenije od zločina na Papratnoj njivi, porodice i dalje čekaju na pravdu

Služenjem pomena, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod spomenika na Papratnoj njivi obilježene su tri decenije od stradanja 42 srpska vojnika i civila. Počast žrtvama odali su porodice i prijatelji, delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te opština Foča i Kalinovik.

Pomen je služen na mjestu gdje je muslimanska vojska 20. septembra 1992. godine iz zasjede napala kamion Vojske Republike Srpske, u kome su bile izbjeglice iz Trnova. Među njima i više žena i djece.

Ratne strahote osjetio je i Drago Džilit koji sa puta ka slobodi nije uspio da dočeka majku Jovanku i sedamnaestogodišnju sestru Draganu. U ratu je ostao i bez oca Milorada.

-Putovali su iz Klinovika prema Foči, gdje sam bio smješten. Pošli su kod mene, ali su naišli na zasjedu i niko nije preživio-rekao je Džilit.

Među prvim na lice mjesta sa sanitetom stigao je ljekar Ilija Golijanin. I nakon 30 godina od stravičnog zločina sjeća se potresnih prizora.

-Detonacija je bila strašna, oblak dima vidio se i iz Miljevine. Sa vozačem sam prvi došao i zbog velikih detonacija nismo odmah mogli da priđemo. Sačekali smo neko vrijeme i prišli kampionu iza kojeg su na velikoj gomili bila tijela. Nismo tačno znali ni koliko je bilo ljudi na kampionu, ali smo poslije vidjeli sve razmjere tragedije koja nas je zadesila. Bilo je strašno, tad su poginula i dva brata Mastilo, jedan sa 16, a drugi sa 17 godina. Bilo je žena iz Trnova i Miljevine-prisjeća se Golijanin.

Za ovaj zločnin ni poslije tri decenije niko nije odgovarao. U Opštinskoj boračkoj organizaciji navode da istraga koju su prošle godine pokrenuli Tužilaštvo BiH i Sipa nije dala rezultate.

-Prema našim saznanjima istraga nije trajala ni dva mjeseca. Došlo je obavještenje da je proces okončan i da su optuženi, za koje ne znamo ko su, oslobođeni. Navodno riječ je o dva, tri čovjeka iz Jeleča. Ne znamo da li će se Tužilaštvo žaliti i hoće li biti daljih procesa-rekao je predsjednik Predsjedništva BO Foča Srđan Stanković.

Svijeće su prislužene i na ostatke kampiona koji uz spomenik na Papratnoj njivi svjedoči o septembarskim strahotama nadomak Miljevine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: